Blogtour: het geheim van mijn man - Liane Moriarty

Voor uitgeverij A.W. Bruna doe ik mee aan de blogtour van Het geheim van mijn man van Liane Moriarty.

De achterflap van Het geheim van mijn man weet met de eerste zin zonder moeite de aandacht te trekken: Mijn lieve Cecilia, als je dit leest, ben ik dood.
Ook de rest van de tekst is intrigerend genoeg om het boek te willen lezen:
Stel je voor dat je man een brief aan je heeft geschreven, om te openen na zijn dood. Stel dat zijn brief zijn diepste, meest donkere geheim bevat.
En stel je dan eens voor dat je deze brief toevallig vind terwijl je man nog springlevend is. 
Cecilia Fitzpatrick is een succesvolle zakenvrouw, staat voor iedereen klaar en is een toegewijde echtgenote en moeder.
Maar de brief gaat alles veranderen, en niet alleen voor haarzelf.


Cecilia, Tess en Rachel
Hoewel de omschrijving van het boek op zich klopt was het verhaal anders dan ik verwacht had. Het geheim is inderdaad heftig, maar niet heel verrassend of mysterieus. Bovendien is niet alleen Cecilia de hoofdpersoon maar gaat het boek over drie vrouwen. Cecilia krijgt weliswaar de brief in handen en maakt de lezer duidelijk hoe moeilijk het is om te besluiten wat ze moet doen maar het is niet haar verhaal, het gaat net zo goed over Tess en Rachel.
Het is dan ook wat wennen als in hoofdstuk twee opeens verteld wordt over Tess die bedrogen is door haar man en haar beste vriendin. En zeker wanneer er in het volgende hoofdstuk het verhaal begint van Rachel die 28 jaar geleden haar dochter heeft verloren.

Lastig in komen
Daarna gaan de verhalen om en om door tot ze bij elkaar komen en de samenhang duidelijk wordt. Voor je als lezer op dat punt bent moet je wel even doorzetten met lezen. Maar dan blijkt het te kloppen en zijn het drie afzonderlijke verhalen die hier en daar zo in elkaar verstrengeld zijn geraakt dat het moeilijk te zeggen is waar het ene verhaal begint en het andere ophoudt. Hoe mensen elkaar bewust en onbewust beïnvloeden en wat de kleine of enorme gevolgen hiervan kunnen zijn wordt op indringende wijze neergezet.
De stijl is levendig en leest meestal vlot, maar helaas is het zo nu en dan wat langdradig. Zeker in het begin als de gedachtes van Cecilia afdwalen en van de hak op de tak springen is dat wat minder prettig lezen.

Wat als... 
Het geheim van mijn man begint op maandag en eindigt (op de epiloog na) op paaszondag.
Het is slechts 1 week uit het leven van Cecilia, Tess en Rachel maar hun levens zullen hierna voor altijd en onherroepelijk veranderd zijn.
Alle drie de vrouwen krijgen een schok die hun leven totaal op z'n kop zet. En alledrie moeten ze toch verder met hun leven en staan ze voor moeilijke keuzes. Hun verdriet, woede en onmacht hierover is goed voelbaar. Het is pijnlijk maar wel mooi om te lezen hoe ze ieder naar de buitenwereld een masker op zetten. Wat ze voelen, denken, waarover ze twijfelen, hun angst schuldgevoel en vragen houden ze voor zich. Begrijpelijk, want er zijn geheimen die niet naar buiten mogen komen. Uit schuldgevoel, loyaliteit of andere redenen kunnen ze moeilijk met de waarheid op de proppen komen.

Als lezer ben je bij alle personages (ook de minder belangrijke) betrokken en kijk je mee bij wat ze doen, denken en voelen. Er wordt zelfs wat terug in de tijd gegaan om de laatste dagen van de dochter van Rachel mee te maken. Hierdoor weet je veel meer dan de personages en kun je misverstanden en mogelijke confrontaties en acties voorzien. Maar de personages hebben dat niet, zodat het begrijpelijk is dat ze op een bepaalde manier reageren.
Acties leiden in het verhaal weer tot tegenacties en ook helemaal niet reageren blijkt toch weer acties op te roepen.

En daarmee weet de auteur op het einde een ironisch twist aan het verhaal gegeven. De personages hebben keuzes gemaakt, gelogen uit liefde, wraak genomen en dan keert het lot zich tegen hen.
De vraag Wat als...? zal hen nooit meer loslaten en houd je als lezer ook nog wel even bezig.
In de epiloog wordt niet alleen verteld hoe het verder gaat maar worden ook een aantal "wat als" vragen beantwoord. Dit is een mooie afsluiting van het boek.


Bestseller
In de Verenigde staten stond Het geheim van mijn man binnen twee weken op nummer twee in de bestsellerlijst en bleef een jaar lang in deze lijst staan. Wereldwijd zijn er inmiddels meer dan 2 miljoen exemplaren verkocht en de vertaling verschijnt in meer dan 36 landen.
In de lyrische omschrijvingen van de Amerikaanse pers kan ik me niet helemaal vinden. Maar het boek is zeker de moeite waard om te lezen.


Boekgegevens
Titel:Het geheim van mijn man
Auteur:Liane Moriarty
Uitgever:A.W. Bruna
Verschenen:September 2015
ISBN:9789022960646

Labels: , ,