Boekpresentatie: Baron 1898 - Jacques Vriens in de Efteling

Van uitgeverij Unieboek - Het Spectrum ontving ik deze leuke uitnodiging.

Beste relatie,

Woensdag 9 september verschijnt het nieuwste boek van Jacques Vriens, Baron 1898. Op deze dag organiseren wij in samenwerking met de Efteling een feestelijke boekpresentatie waarvoor wij u graag willen uitnodigen.

Jacques Vriens heeft veel boeken geschreven maar ik heb vooral speciale herinneringen aan zijn boek De Dikke Meester Jaap. Dit boek heb ik meerdere keren voorgelezen aan mijn drie kinderen en heeft voor veel gezellige momenten gezorgd. De Dikke Meester Jaap staat dan ook nog steeds in onze boekenkast (Vanaf vandaag zelfs gesigneerd).
Jacques Vriens was één van de helden van mijn dochter toen ze op de basisschool zat, hij heeft namelijk net als zij dyslexie. Het riep dan ook enorm veel bewondering en inspiratie bij Kelly op dat hij toch schrijver geworden is. Het bewijs dat dyslexie niets te maken heeft met intelligentie of vaardigheden.
Ik was dus meteen enthousiast en meldde me aan voor deze boekpresentatie.

Het verhaal van Baron 1898
Avonturier Gustave logeert in een Brabantse herberg waar Jochem en Doortje werken. Op een dag helpt Jochem Gustave de gevaarlijke Zompige Heide oversteken, een gebied beheerst door de mythische Witte Wieven. Wanneer Gustave bij een grot komt, waarschuwen deze wezens hem om niets mee te nemen. De hebzuchtige Gustave steekt toch een klompje goud in zijn zak. Jaren later keert hij terug als Baron Hooghmoed, koopt het grondgebied en bouwt een goudmijn. Jochem en Doortje raken erbij betrokken, waardoor hun hechte vriendschap op het spel komt te staan. De baron heeft mijnwerkers nodig en belooft de dorpsbewoners gouden bergen als ze de mijn in gaan. Maar iedereen die dat durft, komt lijkbleek naar boven… Wat is er gaande in de duistere dieptes van Baron 1898?

Ik heb het boek ondertussen al doorgebladerd en een klein stukje gelezen. De start is veelbelovend en het boek heeft prachtige illustraties.


Boekpresentatie Baron 1898 in de Efteling
Bij de Efteling werden de gasten van de boekpresentatie op een erg leuke manier ontvangen. Drie mijnwerkers (uit de goudmijn van het boek) zorgden voor vermaak terwijl we wachtten tot iedereen er was. Deze drie bleven rotsvast in hun rol als mijnwerker en zagen er uit alsof ze zo uit het boek weggelopen waren. Onder hun vakkundige leiding werden we het park door geloodst richting de boekpresentatie. Deze werd in de open lucht gehouden vlak naast de divecoaster Baron 1898, het gegil van de bezoekers van de attractie was luid en duidelijk te horen.


Iedereen werd namens uitgeverij Unieboek - Het Spectrum en de Efteling van harte welkom geheten door één van de mijnwerkers. Hij introduceerde (voor zover nodig) Jacques Vriens en directeur Imagineering bij de Efteling Olaf Vugts.
Olaf Vugts vertelde iets over het ontstaan van het verhaal achter de attractie en over hoe de samenwerking met Jacques Vriens tot stand was gekomen. Daarna kwam de auteur kort aan het woord en gaf wat achtergrond informatie over het boek. Hij vertelde o.a. dat hij het begin van het verhaal prachtig vond en er graag meer omheen wilde verzinnen. Hij wilde een verhaal dat grappig was, ook moest er liefde in voorkomen, kinderen moesten een belangrijke rol spelen en hij wilde meer over de baron vertellen.

Het eerste exemplaar van het boek werd door Olaf Vugts aan Jacques Vriens overhandigd. Ook ontving de auteur een oorkonde van Eeuwige vriendschap van de Efteling.

Daarna mocht de auteur plaatsnemen op een prachtige rode zetel om over zijn boek te vertellen en een stukje voor te lezen. Het voorlezen ging hem prima af en met zijn voordracht wist hij het boek voor zijn publiek tot leven te brengen.


Vragen aan Jacques Vriens
Groep 7/8 van basisschool De kleine kapitein uit Bakel waren deze dag speciale gasten, omdat Jacques Vriens de oprichter was van deze school. Een aantal kinderen hadden vragen voorbereid die ze aan Jacques of Olaf mochten stellen.
De kinderen hadden er hun best op gedaan en kwamen met leuke vragen op de proppen. Zowel Jacques als Olaf gingen serieus en op een leuke manier op hun vragen in.
Door deze vragen kregen de gasten een aantal interessante zaken te horen zoals


Daarna kwam de mijnwerker weer aan het woord en vertelde dat iedereen een gesigneerd exemplaar van het boek zou krijgen. Toen hij vervolgens vroeg wie er in de attractie wilde werd er luid gereageerd, en niet alleen door de kinderen. Er werd gelukkig wel bij gezegd dat als een kind niet wilde of niet durfde het natuurlijk niet hoefde.

De dapperen, en dat waren er vele, die in de attractie durfden gingen met een medewerker van de Efteling mee. Voor de achterblijvers was er de mogelijkheid om nog wat vragen te stellen. Ik bleef achter want ik vond het al doodeng om te zien, laat staan om erin te gaan. Jeroen ging wel en volgens hem was het echt de moeite. En ook van de andere mensen hoorde ik zeer enthousiaste verhalen. Het was leuk om te zien hoe de schoolkinderen reageerden toen ze in de attractie geweest waren. Maar ook om te zien hoe blij ze waren met het boek en de manier waarop Jacques Vriens met ze in gesprek ging.

Als slot werd er een groepsfoto van de kinderen met de auteur gemaakt.

Het was een leuke en sfeervolle boekpresentatie op een prachtige locatie. Ik vind het erg leuk dat ik hier bij kon zijn en dat ik Jacques Vriens ontmoet heb.

Labels: ,