Recensie: Een biljet van oneindig - Sanne de Bakker / Dadara

Een biljet van oneindig, is een absurdistisch sprookje voor jong en oud over de waarde van geld.
Het is bedacht, geschreven en geïllustreerd door Sanne de Bakker en Dadara.
Dadara speelt zelf ook een rol in het boek. Hij geeft de twee hoofdpersonen uit het boek een nieuwe kijk op de waarde van geld.

Sanne de Bakker heeft met haar boek De kleine Mozart op wereldreis definitief haar naam gevestigd. Met haar debuut Bang voor meester Tark?! heeft ze de Hotze de Roos debutantenprijs van de Nederlandse Kinderjury gewonnen. Haar boeken zijn vertaald in het Duits, Servisch, Engels, Frans en Spaans en ze heeft al meer dan 30 boeken op haar naam staan. Op scholen geeft ze muzikale en/of educatieve voorleesvoorstellingen, ze geeft jeugdproza aan de Schrijversvakschool te Amsterdam, ze schrijft voor de Tina en voor het educatief onderwijs.

Dadara werd bekend met het ontwerpen van folders, hoezen van platen en cd’s, het maken van schilderijen, totempalen, cartoons, installaties en performances. Grotere bekendheid kreeg hij met Greyman, Statue of No Liberty (grijze man, on-vrijheidsbeeld), een 9 meter hoog standbeeld dat in 1999 op het Museumplein bij het Rijksmuseum in Amsterdam werd neergezet. Sindsdien is hij betrokken bij verschillende grote projecten in binnen- en buitenland. Vanaf 2010 treedt Dadara op als directeur van de Exchanghibition Bank. De Exchanghibition Bank is een rondreizend wisselkantoor. Bij deze bank kunnen geldbiljetten worden ingeleverd voor biljetten van Nul, Oneindig, Liefde en meer.

Een biljet van oneindig
In Tranformania wonen meneer Ping en meneer Utopie vlak bij elkaar in een groot bos, maar bemoeien zich nooit met elkaar.
Tekst en illustratie zorgen samen voor een prachtig, grappig, apart en onderhoudend verhaal over de waarde van geld.
Meneer Ping woont in een enorme boomhut in het midden van het bos. Hij denkt de hele dag alleen maar aan geld, hij droomt zelfs van geld. Meneer Ping houdt niet van mensen (niemand durft dan ook in zijn buurt te komen), maar hij houdt wel ontzettend veel van zijn duizendpoot Poen.
Meneer Utopie is een vriendelijke man die overal het goede in ziet. Hij spaart dromen die hij bewaart in flesjes met etiketten erop. Hij is ervan overtuigd dat zijn dromen ooit uit zullen komen als hij genoeg geld heeft om ze waar te maken.
Nadat meneer Ping op het (vreemde) idee komt om wat van zijn geld te eten verandert er van alles in het bos. Als hij geld verorberd (en dat doet hij vaak) braakt hij zijn maaltijd weer uit en overal waar dat gebeurt groeien er enorme geldbomen in het bos.
Meneer Utopie vindt de bomen en gebruikt het geld om zijn dromen waar te maken, meneer Ping gaat door het geld dingen doen die hij echt leuk vindt.
Maar dan dreigt het geld op te raken en dat brengt meneer Ping en meneer Utopie uiteindelijk bij elkaar. En dat kan rampzalige gevolgen hebben.

Prachtige vormgeving
Een biljet van oneindig heeft een prachtige (hard) cover, die veel moois lijkt te beloven voor de rest van het boek. Een belofte die absoluut waargemaakt wordt want het boek staat vol met schitterende illustraties, soms wel pagina groot. Het is heel gevarieerd wat er te zien is in het boek, er zijn "eenvoudige" zwart-wit tekeningen maar ook kunstwerken vol kleur en details.
De lay-out van het boek is heel ruim en nodigt uit tot lezen.
Naast het geschreven verhaal gebeurt er ook in illustraties en opmaak van alles in het boek. Regelmatig zijn er gekleurde pagina's te vinden, er wordt soms met een andere kleur tekst gewerkt, illustraties staan op allerlei plekken in het boek. De illustraties laten het verhaal en de personages goed tot leven komen. Ze zijn vaak grappig en hebben een goede mix van herkenbaarheid en verrassend anders.
Helemaal gelijk met het verhaal lopen de illustraties niet altijd wat lastig kan zijn bij het voorlezen van het boek. Anderzijds past het ook wel bij dit boek om net anders te zijn en het verhaal en de tekeningen op hun eigen manier het verhaal te laten tonen.

Grappig en absurd verhaal met een mooie boodschap
De stijl van het boek is vertellend, grappig en een beetje apart en daardoor erg leuk om te lezen. Wat me tijdens het lezen wel opviel is dat er regelmatig behoorlijk moeilijke woorden in het boek te vinden zijn die moeilijk zijn voor kinderen die het boek zelfstandig willen lezen.
Het is een boek dat zich bij de wat jongere kinderen eerder leent om voor te lezen. Hiervoor is het perfect geschikt, de tekst heeft volop mogelijkheden om met je stem te werken of passages te benadrukken tijdens het voorlezen. Erg grappig is ook dat meneer een beetje slist en dat het in de tekst fonetisch staat zodat je zonder moeite het woord ook slissend uit kunt spreken.

Meneer Ping en meneer Utopie zijn beide erg goed beschreven en komen ondanks hun aparte uiterlijk en gewoontes toch ook heel herkenbaar over. Het verhaal over de geldbomen en het uit laten komen van dromen is iets wat alle leeftijden wel aan zal spreken.

De boodschap die in het boek zit over wat nu de waarde van geld is wordt zonder te veel nadruk gebracht. Het levert eerder de mogelijkheid voor een aantal interessante gesprekken thuis of op school op.

Het is knap gedaan hoe er ook lagen in het verhaal zitten die, afhankelijk van interesse en/of leeftijd, al dan niet opgepikt kunnen worden. Een voorbeeld zijn de irritante grijze mannetjes in het boek waar zowel meneer Ping als meneer Utopie last van hebben. Het is gewoon leuk om te lezen hoe meneer Ping ze in een grote kuil laat vallen zodat hij van ze af is. Maar het zijn ook symbolen voor alles wat op mensen af komt zoals aanbiedingen, verzekeringen, geld moeten verdienen.


Boekgegevens
Titel:Een biljet van oneindig
Auteur:Sanne de Bakker
Illustrator :Dadara
Uitgever:Aerial
Verschenen:Augustus 2015
ISBN:9789402600667

Labels: ,