Recensie: Wie storm zaait - T.C. Boyle

Wie storm zaait
Sten, een gepensioneerde schooldirecteur en Vietnamveteraan heeft zich altijd al zorgen gemaakt over zijn enige kind Adam. Adam zat als kind altijd in de problemen en ging van psychiater naar psychiater. En sloot zijn ouders rigoureus buiten. Maar dat heeft hij geprobeerd achter zich te laten sinds Adam volwassen is en zelf zijn besluiten neemt. Toch zal hij meegetrokken worden in de stroomversnelling van escalerende gebeurtenissen die plaatsvinden in het leven van zijn zoon.
Adam wil leven in totale onafhankelijkheid. Hij leeft deels in het bos en heeft daar een bunker gebouwd waarin hij wiet en opium verbouwt. Adam is grote delen van de dag onder invloed van drugs en wordt steeds fanatieker in zijn denkbeelden. Hij is een wandelende tijdbom die wapens verzameld, nooit zonder nachtkijker de deur uit gaat en steeds verder wegzakt in zijn idee├źn over hoe de wereld hoort te zijn.
Een meeslepend, indrukwekkend en ontroerend boek.
Dan ontmoet hij Sara, gescheiden veertiger en groot dierenliefhebber, die ook tegen alles is: globalisering, samenzweerders, overheidsgeweld. En autogordels.
Sara valt als een blok voor de vijftien jaar jongere Adam en ze krijgen een stormachtige relatie. Tot Sara merkt dat Adam wel heel ver gaat in zijn strijd tegen zijn vijanden.

Vijf sterren
Wie storm zaait is een boek dat je niet leest maar beleeft en helemaal in getrokken wordt. Een recensie schrijven is dan ook geen makkelijke opgave. Het is moeilijk om de essentie, de kracht en de intensiteit van het boek in woorden te vangen.
In het kort zou de recensie kunnen volstaan met: Een terecht vijf sterren boek: het is een prachtig geschreven boek waarbij zowel de manier van vertellen, de personages en de opbouw de aandacht weten vast te houden.

T.C. Boyle trekt je mee in de levens van Adam, Sara en Sten. Ieder heeft zijn eigen geschiedenis en verhaal dat krachtig en persoonlijk neergezet wordt. Maar waar hun levens samenkomen ontstaat het fascinerende verhaal van Wie storm zaait.

Meer dan een spannend verhaal
Op de achterflap valt te lezen dat de roman niet alleen een spannend verhaal is over escalerend geweld maar dat het ook een analyse is van de Amerikaanse samenleving die rafelt aan de randen. Dit is een treffende omschrijving want de samenleving en de politiek in Amerika worden zwaar bekritiseerd. Er komt veel aan bod zoals vooroordelen en racisme, de media die naar eigen goeddunken mensen tot held of schurk verklaren en machtsmisbruik.
Maar er is meer, want ook het ouderschap met alle liefde, frustratie en onmacht die dat met zich mee kan brengen komt aan bod. Net als oprechte liefde en de wens naar absolute vrijheid.
Het is een gelaagd boek waarin plek is voor een scala aan onderwerpen en menselijke emoties. Perfect verweven met de levens van Adam Sten en Sara, want het is boven alles een boek over echte mensen, die onder je huid weten te kruipen en je aan het denken zetten.

Meeslepend en unieke personages
Door de meeslepende manier van schrijven en het treffend neerzetten van de personages en de Amerikaanse samenleving zet T.C. Boyle een indrukwekkend boek neer. Een boek dat je weet te ontroeren, verbijsteren, schokken en in spanning laat zitten.
Het boek bestaat uit dertien delen met toepasselijke titels en wordt wisselend vanuit het perspectief van Sten, Sara en Adam verteld. De stijl en taalgebruik is bij de delen van Adam ook anders, wat harder en grover.
Ieder personage en ook de personages om hen heen wordt stap voor stap opgebouwd en hebben hun eigen trekjes, lichaamstaal en manier van doen. Net als mensen in het echte leven zijn ze uniek en niet meer of minder dan wat ze nu eenmaal zijn. De auteur doet gelukkig geen enkele concessie aan wat lezers misschien willen met de personages. Hij zet ze haarscherp neer zoals ze zijn. Zelfs als ze zo minder sympathiek over komen. Hierdoor zijn ze levensecht en krijg je als lezer de kans om het verhaal helemaal vanuit hun gezichtspunt mee te maken.

De denkbeelden van Sara zijn extreem al weet ze wel de vinger op een aantal zere plekken in de samenleving te leggen. Maar voor haar zijn ze de absolute waarheid en als lezer begrijp je haar frustratie dat de rest van de wereld haar niet snapt. Net als haar onwankelbare liefde voor Adam. Verstandelijk gezien verklaar je haar voor knettergek, maar toch snap je en voel je tijdens het lezen waarom ze niet anders kan.
Adam blijft voor de mensen om hem heen en voor de lezer onberekenbaar en ongrijpbaar. Hij is bijna altijd onder invloed en verliest zich steeds meer in zijn obsessie voor Colter. Een held uit het verleden die hij mateloos bewondert en die volledig vrij was. Toch krijgt de lezer de kans om het leven te zien zoals Adam het ziet. In alle eenvoud, zwart-wit en zonder nuances. Dit is zowel verbijsterend als ook interessant en zeer verontrustend.

Mooi afgewerkt einde
Heel subtiel en langzaam wordt het verhaal opgebouwd en wordt het web geweven waar de personages in verstrikt raken. Geleidelijk lopen de spanningen en de emoties op en komen relaties en vriendschappen onder druk te staan. Wat er uiteindelijk gebeurd lijkt dan ook onvermijdelijk en toch raakt het je. Op een gegeven moment komen de gebeurtenissen in een stroomversnelling en staat het leven van de hoofdpersonen en de wereld om hen heen compleet op hun kop.
Om daarna weer in rustiger vaarwater te komen en naar een mooi en goed afgewerkt einde te komen.


Boekgegevens
Titel:Wie storm zaait
Auteur:T.C. Boyle
Uitgever:Meridiaan Uitgevers
Verschenen:Augustus 2015
ISBN:9789048821969

Labels: ,