Blogtour - Recensie: Sky - Ellen Lina

Blogtour Sky - Ellen Lina

Sky
De zestienjarige Sky is opgegroeid zonder vader. Vlak na haar geboorte is hij er vandoor gegaan en heeft nooit meer wat van zich laten horen. Sky mist een vader in haar leven zeker omdat ze een eenzame puber is zonder vrienden. Ze heeft alleen een internet vriendje aan wie ze veel tijd besteed.
Op school is Sky een buitenstaander doordat ze hoogbegaafd is en veel moeite heeft met het maken van sociale contacten. Bovendien speelt er meer op school waardoor ze niet prettig in haar vel zit.
Sky zoekt contact met haar vader maar dat loopt niet zoals ze verwacht had en dat heeft vreselijke gevolgen.

Julian, is er vandoor gegaan en heeft nooit meer omgekeken naar zijn dochter en de vrouw die ooit zijn grote liefde was. Wanneer Sky contact met hem zoekt zet dat zijn hele geordende leven op z'n kop.

Elisa, is op haar zestiende moeder geworden van Sky. En hoewel ze zielsveel van haar dochter houdt vind ze het zwaar om alleen een kind op te voeden. Zeker omdat ze zich veel zorgen maakt over de eenzaamheid en teruggetrokkenheid van Sky. Ook heeft Elisa haar twijfels over het internet vriendje van Sky, iets waar haar dochter niets van wil horen. Ze heeft grote moeite om met het heftige pubergedrag van Sky om te gaan.
Wanneer Sky contact met haar vader zoekt beseft Elisa dat ze het hoofdstuk Julian Sanders nog altijd niet heeft kunnen afsluiten ook al zijn ze 16 jaar verder. Ze wil niets meer met hem te maken hebben maar in het belang van Sky zal ze dit toch moeten doen.

Heden
Het verhaal wordt verteld in de ik vorm door Elisa. Het begint in het heden waar je als lezer kennis maakt met moeder en dochter. Al snel is duidelijk dat zij een liefdevolle relatie hebben die onder druk staat door de zorgen om Sky en haar heftige pubergedrag. De confrontaties tussen moeder en dochter spetteren van de pagina's af. Tijdens het lezen ging mijn hart uit naar moeder en dochter, beide wisten me als lezer te raken. De meningsverschillen over het internet vriendje en de zoektocht van Sky naar haar vader zijn intens en levensecht.
Het is begrijpelijk dat Sky haar vader wil vinden en dat ze boos en verdrietig wordt wanneer haar moeder niet meewerkt. Maar als lezer zie je de achtergronden van het gedrag van Elisa en weet je dat ze niet hard is maar juist verdrietig en onzeker. Je zou moeder en dochter het liefst afwisselend willen troosten en door elkaar schudden. Door de manier van schrijven van Ellen Lina voel je je als lezer erg bij de personages betrokken.
Het is knap gedaan dat je zowel met moeder als dochter totaal meekunt leven en je in hen kan verplaatsen. Natuurlijk begrijp je dat Elisa niet wil dat Sky al haar tijd besteed aan een internet vriendje dat te mooi lijkt om waar te zijn. Maar de reactie van Sky dat ze weigert ermee te stoppen en de reden die ze hiervoor opgeeft snap je niet alleen, het breekt ook je hart.

Nee.’ Ze schudt haar hoofd, ze is intens verdrietig. ‘Givaino is de enige die mij het gevoel geeft dat ik speciaal ben, voor de rest voel ik me altijd afgewezen, door iedereen. Op school vinden ze me raar, ik heb geen vriendinnen, ik ben altijd alleen mam. Ik wil niet hoogbegaafd zijn, het maakt me een buitenstaander.

Verleden / Julian
Wanneer Sky haar moeder zover krijgt om over haar liefde voor Julian te vertellen gaat het verhaal verder in de verleden tijd.
Nu is de zestienjarige Elisa aan het woord, jong en vol met plannen voor de toekomst en beslist niet van plan om om al moeder te worden. De sfeer en het taalgebruik is anders en je leert de achtergronden van Elisa en Julian kennen.
De verhalen in het heden en verleden wisselen elkaar af en geven samen een goed beeld van wat er gebeurd is en hoe het de personages in het heden nog steeds beïnvloed.
Een enkele keer komt in het heden ook Julian aan het woord en deze toevoeging zorgt voor een compleet beeld van de moeilijke situatie waarin de hoofdpersonen zich nu bevinden.

Sterk verhaal
Ellen Lina heeft een sterk verhaal en meeslepend verhaal neergezet over moeder en dochter. Twee sterke persoonlijkheden die het zwaar te verduren krijgen en dreigen in te storten onder de lawine van emoties en gebeurtenissen die hen overspoelen. Maar die in het verhaal de tijd krijgen om op hun eigen manier en in hun eigen tempo hun demonen te lijf te gaan en een nieuw pad te vinden om op verder te gaan.
Het is een intensief verhaal dat diep weet te raken met een hoge spanningsboog. Wat mij betreft had er best iets vaker een kleine onderbreking in deze spanning mogen zijn.


Boekgegevens
Titel:Sky
Auteur:Ellen Lina
Uitgever:Ellessy
Verschenen:Oktober 2015
ISBN:9789086602964

Labels: , ,