Blogtour / Recensie: Vuurpreek - Francesca Haig

Vuurpreek is het debuut van auteur Francesca Haig, en is het eerste deel in de Young Adult trilogie Fire Sermon.
Voor uitgeverij A.W. Bruna doe ik mee aan de blogtour van het boek. Bij deze blogtour worden alle recensies / leeservaringen vandaag geplaatst. Er valt vandaag dus ontzettend veel te lezen over Vuurpreek.

Bij het boek is er een online game.
Hierbij strijden de Omega's tegen de Alfa's in de vorm van een quiz. Hoe meer antwoorden de Omega's goed hebben hoe groter de kans dat ze de Alfa's zullen verslaan.
Deelnemers maken kans op een gratis exemplaar van Vuurpreek.

Vuurpreek speelt zich af in een wereld die door een explosie bijna geheel verwoest werd.
Er waren geen verslagen of prenten van. Waarom opschrijven of tekenen als het in ieder oppervlak geëtst stond? Zelfs nu nog meer dan vierhonderd jaar nadat ze alles alles had vernietigd, liet ze haar sporen na op elk neergestort rotsblok, elke verschroeide vlakte, in de met as dichtgeslibde rivieren. En op elk gezicht. Het was het enige verhaal dat de aarde nog kon vertellen, dus wie zou het anders moeten optekenen?
Een geschiedenis geschreven in as, in botten.
Voor de explosie, zo gaat het verhaal, waren er preken over het vuur, over het einde van de wereld. Het vuur zelf gaf de slotpreek; daarna waren er geen preken meer.

Erna: Alfa's en Omega's
In de tijd na de explosie worden alleen nog maar tweelingen geboren, altijd een meisje en een jongen. Eén van de kinderen is altijd perfect en kerngezond. Dit is het Alfa kind dat bevoorrecht zal opgroeien en een plaats krijgt in de maatschappij. Het andere kind is inferieur en is in meer of mindere mate gehandicapt. Deze Omega kinderen worden al jong bij hun ouders weg gehaald en zullen in harde omstandigheden en zonder rechten moeten leven.
Alfa's regeren en domineren de wereld en willen niets met Omega's te maken hebben. Toch moeten ze rekening houden met de Omega's want er is een onverklaarbare band tussen de tweelingen. Wanneer de één sterft gaat de ander ook dood.
Cass en Zach zijn een bijzondere tweeling omdat ze beiden gezond en volmaakt lijken. Hierdoor wonen ze veel langer bij elkaar dan andere tweelingen. Cass weet heel lang verborgen te houden dat zij de Omega tweeling helft is en dat maakt haar broer erg kwaad. Dit heeft sterke invloed op hoe Cass en Zack zich ontwikkelen.

Ze hebben beide het vermogen om de wereld te veranderen. De een zal de ander moeten verslaan om zijn eigen toekomstvisie te verwezenlijken.

Cass vertelt het verhaal
Het verhaal wordt verteld in de ik vorm door de hoofdpersoon Cass. Ze laat op de eerste pagina direct merken dat haar leven zwaar is. Wisselend lees je over wat haar nu overkomt en over haar verleden. Cass blikt terug op haar jeugd samen met Zack en geeft zo een goed beeld van hoe oneerlijk haar wereld in elkaar zit. Ook wordt zo duidelijk dat het heel uniek is dat zij en haar broer zolang bij elkaar geleefd hebben. Verder in het boek kun je als lezer de invloed hiervan nog terug zien, wat de gebeurtenissen geloofwaardigheid geeft.
Cass vertelt ook over wat er met hun wereld gebeurd is en over de ongelijkheid tussen Alfa's en Omega's. Dit is zeker interessant maar er wordt vaak wat veel informatie tegelijk gegeven. Bovendien is de manier van vertellen erg beschrijvend waardoor je als lezer alles goed begrijpt maar je niet echt meegetrokken wordt in het verhaal.

Fascinerend
De auteur heeft een fascinerende situatie geschapen in Vuurpreek. Over de broers en zussen die verdeeld worden in twee kampen. Maar die zich nooit helemaal los van elkaar kunnen maken. Zeker voor de Alfa's is dit een frustratie punt waar veel aandacht voor is in het boek. Het wordt goed uitgewerkt hoe de Alfa's voor hun leven en veiligheid toch afhankelijk zijn van hun Omega helft. Er wordt in de loop van het boek duidelijk dat er monsterlijke plannen zijn om hier iets aan te doen.
Er gebeurt dan ook veel in het verhaal, waarbij er steeds nieuwe wendingen zijn. De relatie tussen Cass en Zack is een belangrijk onderdeel van wat er gebeurt in het boek. Zack heeft een hoge positie in de politiek en is een groot voorstander van het onderdrukken van de Omega's. Cass komt in contact met het verzet en hoort de gruwelijkheden die haar broer de Omega's aangedaan heeft. Waarom ze toch haar broer blijft verdedigen komt wat mij betreft niet helemaal uit de verf.

Eigenlijk is dat met het hele verhaal het geval. Het uitgangspunt is fascinerend en heeft veel mogelijkheden maar mist hier en daar toch wat aan uitwerking en verdieping. Desalniettemin is het een prettig boek om te lezen en gebeurt er genoeg om de interesse vast te houden.


Boekgegevens
Titel:Vuurpreek
Auteur:Francesca Haig
Uitgever:A.W. Bruna
Verschenen:Oktober 2015
ISBN:9789400504776

Labels: , ,