Boekpresentatie Over Elfjes en Kogelgaten

Ongeveer een maand geleden ontving ik een uitnodiging van KNNV uitgeverij:

"Met veel plezier nodigen Pllek, KNNV Uitgeverij, Anneke de Bundel en Nicole Franken je uit voor de boekpresentatie en de opening van de fototentoonstelling ‘Over elfjes en kogelgaten, berichten uit een vergeten landschap’.

Over elfjes en kogelgaten
Ze gaan op audiëntie bij de laatste koning van Ierland, spelen verstoppertje met een vermeende Schotse moordenaar en eindigen als prooi op een Bosnisch jachtfeest. Twee dames in een wereld vol mannen. In het boek ‘Over elfjes en kogelgaten’ reizen journaliste Anneke de Bundel en fotografe Nicole Franken door Ierland, Schotland, Bosnië, IJsland, Iraaks Koerdistan en Noorwegen."

Mijn belangstelling was direct gewekt en ook Jeroen was mede door de fototentoonstelling geïnteresseerd. Toen ik meer over het boek en over Nicole Franken en Anneke de Bundel ging lezen werd ik steeds meer benieuwd naar hun boek. Er komt nog een uitgebreide bespreking van het boek op mijn blog. Het ligt hier naast me op de bank (gesigneerd) en de eerste stukken heb ik al gelezen en bekeken.

Maar terug naar de boekpresentatie. Vrijdag 30 oktober was het zover en gingen Jeroen en ik op pad naar Amsterdam. De presentatie was in restaurant Pllek en dat ligt op een locatie met een werkelijk prachtig uitzicht (aan het IJ met uitzicht over het centrum van Amsterdam). Ik zou daar uren kunnen zitten en genieten.
Binnen was het even zoeken waar we moesten zijn maar na wat rondvragen vonden we de plek waar de boekpresentatie gehouden werd.
We kwamen binnen in een loods-achtige ruimte die grotendeels verlicht was door kaarsen en waar de gordijnen gesloten waren. Een violist zorgde voor achtergrond muziek. Het gaf een intieme en warme sfeer.
Jeroen en ik werden vriendelijk ontvangen door Nicole Franken en Anneke Bundel en gingen daarna een praatje maken met iemand van de uitgever. Ook kreeg ik toen mijn recensieexemplaar van dit bijzondere boek.

Wij waren redelijk vroeg en vonden de ruimte vrij groot. Dat dit nodig was bleek toen er steeds meer mensen binnendruppelden. De opkomst was erg groot en om rond half vijf werd de boekpresentatie gestart in een volle zaal.

Als eerste kwam de uitgever van KNNV aan het woord. Zij vertelde dat Over elfjes en kogelgaten uitstekend past bij de boeken die ze uitgeven. Het is een boek waarin de natuur een belangrijke rol speelt in het leven van mensen.
Ze gaf ook aan heel trots te zijn op het resultaat en de betrokkenheid van beide dames bij het tot stand komen van het boek.

Daarna kwam fotografe Nicole Franken aan het woord. Zij vertelde over de promotiefilm die gemaakt is en liet dit op een groot scherm aan het publiek zien.


Vervolgens kwam journaliste Anneke de Bundel het een en ander over hun boek vertellen. Een spraakwaterval van informatie, achtergronden en citaten uit het boek rolde over ons heen. Gebracht met een tikje humor en veel enthousiasme. Eén van de eerste dingen die ik dacht bij het horen van het verhaal van Anneke was "Als ze net zo goed kan schrijven als vertellen moet dit een topboek zijn!".
Op het grote scherm toonde ze foto's en gaf een kijkje achter de schermen over het ontstaan van de foto's en de bijbehorende verhalen. Dit vond ik echt heel mooi om te horen en te zien.

We hoorden als publiek nog het een en ander zoals:

Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Jimmy Nelson die het voorwoord voor het boek geschreven heeft. Het was best even zoeken naar de perfecte persoon die het voorwoord zou schrijven. Nicole is fotografe en heeft op dat vlak haar idolen en Anneke heeft als journalist ook haar eigen idolen. En dat is best lastig om te vermengen. Toch is het gelukt want in Jimmy Nelson zagen zij beiden de persoon die in woord en beeld verhalen kan vertellen.


Anneke sloot later de presentatie af en nodigde iedereen uit om samen een drankje te nemen. En gaf aan dat zij en Nicole voor de liefhebbers de boeken zouden signeren.
Daar besteedde ze uitgebreid aandacht aan en ik heb van allebeide dames een leuke persoonlijke boodschap in mijn boek staan.
Langzamerhand was het tijd om weer naar huis te gaan, maar natuurlijk niet zonder naar de geëxposeerde foto's te gaan kijken.
Een selectie van twaalf beelden die tijdens de reis geschoten zijn (en in het boek staan) zijn tentoongesteld. Ze zijn nog tot en met 1 december te bekijken in Pllek.
Na over de reizen en de totstandkoming van het boek gehoord te hebben was het indrukwekkend om ook de foto's in groot formaat te zien. Naast ieder foto hangt wat informatie over de achtergrond van de foto.Een boekpresentatie waar ik met plezier op terug kijk.

Labels: ,