Pagina's

donderdag 29 oktober 2015

Recensie: De Getijdewachters - Lisa Chaplin

De Getijdewachters is een meeslepende en fascinerende mix van fictie en feiten, waarin spionage, intriges en spanning gecombineerd worden met een vleugje romantiek. Het geheel levert een prachtige historische roman op die zich afspeelt in 1802, wanneer Napoleon in het geheim een vloot bouwt om Groot-Brittannië aan te vallen.

De geheime dienst van Groot-Brittannië ziet het gevaar maar kan de regering niet overhalen om actie te ondernemen. Ze willen blijven geloven in de vrede en kijken liever de andere kant op.
Een kleine groep Britse spionnen heeft nu de bijna onmogelijke taak om de invasie te stoppen en zo de ondergang van het land te voorkomen. Duncan die aan het hoofd van deze groep spionnen staat heeft ook nog een andere taak gekregen. Hij moet de dochter van zijn baas bij de inlichtingendienst opsporen en veilig thuisbrengen. Lisbeth is weggelopen om te trouwen met de liefde van haar leven, niet wetende dat haar man een Franse spion is die meer belangstelling heeft voor de politieke geheimen van haar vader dan voor haar.

Dit boek heeft alles wat je als lezer kunt wensen. Een prachtig geschreven meeslepend verhaal met levensechte innemende karakters. Het heeft vaart, actie, romantiek en intriges in een mix van historische feiten en fictie. 
Duncan vind Lisbeth in een klein Frans kustplaatsje waar ze genoodzaakt is om in een taverne te werken om in haar onderhoud te voorzien nadat ze door haar man in de steek gelaten is. Ze kan om meerdere redenen niet naar huis en leeft in vreselijke omstandigheden.
Duncan beseft al snel dat Lisbeth van doorslaggevend belang kan zijn in het voorkomen van de invasie. Zij is de perfecte kandidaat om te infiltreren bij de Amerikaanse wetenschapper Robert Fulton en hem de geheimen van zijn nieuw ontwikkelde wapen te ontfutselen. Haar belangen zijn ondergeschikt aan die van het redden van het land. Maar Lisbeth heeft haar eigen redenen om mee te werken en zal alles doen om haar missie tot een goed einde te brengen. Zelfs als ze hier haar leven en haar hart hiervoor op het spel moet zetten.

Perfecte mix van historische feiten en meeslepende fictie
In het nawoord van het boek vertelt Lisa Chaplin over het verhaal achter de Getijdewachters. Ze beschrijft haar zoektocht naar de verborgen geschiedenis van een succesvol afgeslagen invasie. Hoe meer ze las over de etiquette van die tijd en de rol van vrouwen in de samenleving hoe meer haar overtuiging groeide dat misschien een vrouw een belangrijke rol gespeeld had bij de redding van Groot Brittannië. Een feit dat in die tijd zeker niet openbaar gemaakt zou worden.
Dit gegeven heeft ze uitgewerkt tot een historische roman met in de hoofdrol een vrouw die ondanks haar verwende en bevoorrechte afkomst iedere uitdaging met nieuwsgierigheid, intelligentie en moed tegemoet treed. Een perfecte spion waar geen ruchtbaarheid aan gegeven mag worden in een tijd dat een vrouw het eigendom van haar echtgenoot is en vooral decoratief en zonder al te veel verstand dient te zijn.

Dit is prachtig uitgewerkt in een verhaal waar fictie en geschiedenis moeiteloos in elkaar overlopen. De politieke intriges en complotten en de persoonlijke verhalen van Duncan en Lisbeth wisselen elkaar perfect af en vormen samen een complex en goedlopend geheel. De historische feiten in het boek worden zijn ontzettend boeiend en heel natuurlijk verweven in de gebeurtenissen in het boek. Door de belevenissen en emoties van de hoofdpersonen krijgen deze feiten een diepe lading en impact. Tijdens het lezen waan je je als lezer in een ander tijdperk.

Vlotte rijke schrijfstijl, boeiende personages
De mooie en vlotte schrijfstijl van Lisa Chaplin zorgt ervoor dat je als lezer compleet het verhaal in getrokken wordt. Ze weet de sfeer van het tijdperk voelbaar te maken, personages brengt ze tot leven en gesprekken beschrijft ze zo dat het is alsof je er naast staat en meeluistert. Het boek bevat meer dan vijfhonderd pagina's en de auteur weet de aandacht van het eerste tot het laatste woord vast te houden. Zonder dat de aandacht of interesse van de lezer inzakt.
Zowel de hoofdpersonen als de andere personages in het boek weten te overtuigen en facineren. Het zijn mensen van vlees en bloed met hun eigen karakters, en goede en slechte eigenschappen.
Duncan en Lisbeth zou je helden kunnen noemen maar ze zijn vooral mensen die in moeilijke omstandigheden doen wat ze kunnen. Hun emoties, dilemma's en persoonlijke gevoelens worden in de loop van het verhaal treffend en vaak indringend neergezet. Het zijn gelaagde en sterk opgebouwde karakters die beetje bij beetje meer van zich zelf laten zien.

Spanning, intriges, romantiek en politiek
Het verhaal van de Getijdewachters zit goed en gecompliceerd in elkaar. Stap voor stap leer je de personages en het ingewikkelde web waarin ze verstrikt zitten kennen. Steeds meer besef je als lezer welke belangen er op het spel staan en de welke offers er daarvoor gebracht moeten worden. Naast de persoonlijke verhalen van Duncan en Lisbeth en hun ontluikende liefde is er in het boek altijd de dreiging van een nieuwe oorlog voelbaar. Vanuit vele perspectieven, zowel aan de Franse als aan de Engelse kant, wordt dit verteld en beschreven. Vele personages wiens handelingen elkaar beïnvloeden proberen een nieuwe oorlog te voorkomen of juist uit te lokken. Van subtiel politiek gekronkel tot chantage en zelfs grof geweld wordt gebruikt om dit doel te bereiken.
Ondanks de vele perspectieven en intriges blijft het verhaal prima te volgen, alles past in elkaar en leidt tot een mooi ietwat open einde. Waardoor je al uit kijkt naar het volgende deel waar de auteur op dit moment mee bezig is.


Boekgegevens
Titel:De Getijdewachters
Auteur:Lisa Chaplin
Uitgever:Karakter
Verschenen:Augustus 2015
ISBN:9789045211824

1 opmerking: