Recensie: De stem van de zee - Mara Li

De stem van de zee is het eerste deel van de Young Adult trilogie Eiland in de mist.

Het tweede deel (De roep van Avalon) verschijnt in januari 2016, en het derde en laatste deel (De komst van de koning) wordt in de zomer van 2016 uitgebracht.

De stem van de zee
Nimue woont samen met haar broertje en oma in een klein vissersdorp. Hun vader is overleden en hun moeder is er jaren geleden vandoor gegaan zonder ooit nog iets van zich te laten horen. Nimue kent haar moeder alleen uit de verhalen die ze hoort, tot ze op zolder een oud dagboek van haar moeder vindt.
Wanneer een zware storm het dorp verwoest besluiten Nimue en Arthur op zoek te gaan naar hun moeder. Ze volgen hierbij de vage aanwijzingen die ze in het dagboek gevonden hebben.
Hierbij reizen ze door een gebied waar een vreselijke ziekte "De zwarte griep" al vele mensen het leven gekost heeft. Nimue komt er achter dat haar familiegeschiedenis veel met deze ziekte te maken heeft en dat ze een opmerkelijke gave bezit.
Terwijl ze al deze nieuwe informatie probeert te verwerken moet ze samen met Arthur ook nog eens vele gevaren het hoofd bieden. Bovendien vertoont zich een in mist gehulde gestalte zich steeds aan haar. Waarom wordt ze door hem achtervolgt? En wie of wat is hij?

Trage start
De stem van de zee wordt verteld in de ik vorm door Nimue. In de start van het boek vertelt ze uitgebreid over het dorp en wat haar bezighoudt. Het is niet oninteressant maar ze weet als personage nog niet echt te boeien. Wel word je als lezer nieuwsgierig naar haar wereld want het is niet duidelijk of het verhaal zich in het verleden of juist in de toekomst afspeelt. Ook blijkt al snel dat wonden bij Nimue onwaarschijnlijk snel genezen. Dit prikkelt je nieuwsgierigheid waardoor je toch door blijft lezen.
Het dagboek van haar moeder speelt ook een belangrijke rol. Hierdoor leert Nimue (en de lezer) meer over haar familiegeschiedenis en over het leven van Rona, haar moeder. Ook Rona schrijft in de ik vorm, haar taalgebruik is levendiger en ook als personage weet ze je te raken.
Nadat Nimue en Arthur samen in het dagboek gelezen hebben en op zoek zijn naar hun moeder wordt het verhaal levendiger en weet het meer te raken. Langzaam word je als lezer ook steeds meer het verhaal in getrokken.

Avonturen
Na de verwoesting van hun dorp moeten Nimue en Arthur een nieuwe start maken. Ze zijn door het dagboek echter vastbesloten om hun moeder terug te vinden en dat geeft ze een geloofwaardige motivatie om door te zetten. Ook weten ze moeilijkheden het hoofd te bieden door de band die ze zo duidelijk voelbaar samen hebben. Hoewel hun karakters niet heel diep uitgewerkt zijn maakt de liefde die ze voor elkaar voelen hen toch levensecht.
Terwijl ze de nodige gevaren het hoofd moeten bieden en proberen te overleven in de wereld buiten het dorp lezen ze ook in het dagboek. Hierin vinden naast een aantal antwoorden ook schokkende en onverwachte onthullingen die het verhaal weer een nieuwe boost geven.
Er moeten belangrijke besluiten genomen worden. Er worden nieuwe vriendschappen gesloten en familiegeheimen zorgen voor problemen.
Er gebeurt genoeg en toch zakt het verhaal soms wat in doordat de auteur wat lang van stof kan zijn. De interesse in wat er op dat moment gebeurt zakt dan wat weg. Maar de belangstelling voor hun zoektocht, het verhaal van de zwarte griep en van de verschijning die Nimue achtervolgt blijven je steeds weer terug het verhaal in trekken.

Open einde
Tegen het einde van het boek is er steeds meer spanning opgebouwd. Er staan belangrijke dingen te gebeuren, moeilijke beslissingen zijn genomen en er zijn heftige confrontaties. De sfeer is grimmiger en harder geworden waardoor ook Nimue en haar broertje veranderd zijn. Er zijn antwoorden gegeven maar minstens zoveel vragen bijgekomen.
Het einde is dan ook vrij open en biedt veel mogelijkheden voor de volgende delen.


Boekgegevens
Titel:De stem van de zee - Eiland in de mist
Auteur:Mara Li
Uitgever:Storm Publishers
Verschenen:Juli 2015
ISBN:9789492098092

Labels: ,