Recensie: Drakenbloed - Pepper Kay

Pepper Kay is de schrijversnaam van Liesbeth Korsman. Pepper Kay heeft vijf boeken op haar naam staan. Vier daarvan maken deel uit van de SF-serie over interstellair privédetective Kit Guardner: ID-crisis, Slangenkuil, Vuurstorm en Doodvonnis.
Voor Fantasywereld heb ik ID-Crisis en Vuurstorm met veel plezier gelezen en gerecenseerd. En Doodvonnis ligt hier al klaar om te gaan lezen.

Drakenbloed is een losstaand boek (hoewel de epiloog doet vermoeden dat er misschien een vervolg komt). Deze keer geen science fiction maar een boek over een wereld met magie, draken en heksen. Geen high tech en ruimtereizen maar een middeleeuws aandoende wereld (Medinië) waar een heftige strijd gestreden wordt tussen goed en kwaad. Een strijd waarbij niet alleen het voortbestaan van Medinië bedreigd wordt maar ook de wereld van de hoofdpersoon Tessa.
Het vijfde boek van Pepper Kay,

Tessa is een jonge archeologe die meewerkt aan een onderzoek in de piramide van Cheops. Voor Tess gaat het niet om de eeuwige roem die ze kan verwerven als haar team een opzienbarende ontdekking zou doen. Het gaat haar vooral om de spanning en het avontuur van het onderzoek.
Hiervan krijgt ze meer dan ze ooit gedacht of gewenst had. Tijdens haar werk in de piramide stuit ze op een afbeelding van een draak. Wanneer ze die aanraakt belandt ze tot haar verbijstering in een andere wereld: Medinië.
De mensen die ze hier ontmoet proberen haar een taak op te dringen, maar het enige wat ze zelf wil is terug naar huis om haar leven als archeologe weer op te pakken.
Tessa wil niets weten van de magische krachten die ze bezit en van de voorspelling die haar aanwijst als de enige die de wereld kan behoeden voor vernietiging.
Maar gaandeweg wordt het Tessa echter duidelijk dat ze geen keuze heeft. Ze is voorbestemd om de strijd tegen het kwaad aan te gaan. Een strijd op leven en dood.

Vaart en actie
Drakenbloed heeft een pakkende start waardoor je direct geboeid bent door Tessa en alles wat haar overkomt. Als lezer krijg je precies genoeg informatie om zonder moeite het verhaal en deze magische wereld in te stappen. Maar niet genoeg om je nieuwsgierigheid te stillen zodat je geïnteresseerd verder leest. Ook in de rest van het boek wordt de informatie goed gedoseerd waardoor er een weliswaar compact maar wel volledig beeld van deze wereld en de personages ontstaat. Zo nu en dan had ik graag wat meer willen weten over Medinië. Maar het stoort niet het past bij dit actie gedreven verhaal en de auteur weet een levendig en overtuigende wereld neer te zetten .

Meerdere perspectieven
Het verhaal wordt niet alleen vanuit Tessa verteld maar vanuit meerdere perspectieven. Niet heel diepgaand maar genoeg om met het verhaal mee te kunnen gaan. Aan het einde van het boek wisselen de perspectieven elkaar in hoog tempo af waardoor de spanning goed merkbaar is.
Er wordt meer over Tessa verteld dan vanuit haar zelf en zo nu en dan zou je als lezer nog iets meer over de gedachtes en emoties van Tessa willen weten. Maar het is geen belemmering voor het leesplezier of het kunnen meeleven met Tessa. Het is een innemende hoofdpersoon die in een moeilijke en snel verslechterende situatie er maar het beste van maakt.

Magie 
De wereld die Pepper Kay in dit boek geschapen heeft komt wat minder origineel over dan die van haar Kit Guardner serie. Er zijn herkenbare elementen die in veel werelden met magie voor komen maar toch weet ze er een eigen touch aan te geven en haar magische web is erg goed gevonden.

Kortom
Er zit veel actie en spanning in het boek, wendingen gaan snel maar passen goed in de verhaallijn. Het verhaal zit prima in elkaar ondanks dat het niet diep uitgewerkt is. En het leest vlot en prettig en geeft echt een plezierige leeservaring.


Boekgegevens
Titel:Drakenbloed
Auteur:Pepper Kay
Uitgever:Futuro
Verschenen:Juli 2014,
herdruk September 2015
ISBN:9789460860539

Labels: ,