Recensie: Stuurloos - Yrsa Sigurdardóttir

In de haven van Reykjavik wachten een familie, een vriend en een bewaker op een jacht dat op het punt staat om te arriveren. Aan boord bevinden zich drie bemanningsleden en een gezin.
Ook de douane is aanwezig omdat het radiocontact met het jacht verbroken is. Toch maakt niemand zich zorgen, totdat het prachtige luxe schip zonder vaart te minderen de haven in loopt en gevaarlijk dicht bij de kade muur komt. Wat het nog extra bizar maakt is dat er aan boord geen enkele beweging te bespeuren valt.
Wanneer de douane aan boord gaat komen ze tot de verbijsterende ontdekking dat er niemand aan boord is.
Op de kade klinkt opeens het stemmetje van een klein meisje dat op haar ouders en zusjes aan het wachten was. En wat ze zegt is wel het laatste wat de mensen om haar heen willen horen.
Mammie dood. Pappie dood. Adda dood. Bygga dood. Allemaal dood.

Wat is er gebeurd met de bemanning en de familie die zich op het schip bevonden toen het vertrok uit Lissabon? Advocate Thóra Gudmundsdóttir krijgt met deze vreemde gebeurtenis te maken wanneer familie van de opvarenden haar hulp inroepen om met de verzekeringsmaatschappij te onderhandelen.
Thóra duikt op de zaak en probeert te ontrafelen wat er zich aan boord heeft afgespeeld.

Stuurloos is het zesde boek met advocate Thora Gudmundsdóttir in de hoofdrol. Toch is het boek prima los te lezen want de zaak waar Thora in dit boek aan werkt is een afgerond verhaal. In haar thuissituatie en op haar werk zullen de lezers die de eerdere delen gelezen hebben ongetwijfeld situaties en gebeurtenissen herkennen of meer op de hoogte zijn van achtergronden. Zo heeft Thóra een erg eigenzinnige en eigenwijze secretaresse die voor de nodige irritatie bij Thóra en plezier bij de lezer zorgt. Waarschijnlijk is in de eerdere delen duidelijk geworden hoe dit zo gegroeid is en waarom ze Bella niet ontslaan. Maar ook zonder deze (en andere) informatie is het verhaal moeiteloos te volgen zonder dat je het idee hebt iets te missen.

Yrsa Sigurdardóttir weet in de eerste pagina's van het boek al een beklemmende en mysterieuze sfeer neer te zetten. Want wat is er in hemelsnaam gebeurd op dit schip en waarom zegt het kleine meisje dat iedereen dood is. Zijn de opvarenden dood en als ze nog leven waar zijn ze dan? Nog voor het boek goed en wel begonnen is ben je als lezer al heel nieuwsgierig en leef je mee met het kleine meisje dat haar ouders en zusjes mist.
Heel langzaam wordt in twee verschillende verhaallijnen ontrafeld en verteld wat er gebeurd is op het schip.

In de eerste lijn volg Thóra zowel privé als op haar werk. Je leest waarom ze de zaak aan neemt en hoeveel onderzoek ze doet om aan antwoorden te komen. Het is duidelijk dat het een lastige zaak is want waar moet ze beginnen en wat zoekt ze precies? Thóra overweegt meerdere interessante scenario's voor dit bizarre verhaal die leuk zijn om te lezen en die ervoor zorgen dat je zelf ook mee gaat denken.
Met (of ondanks) de hulp van Bella krijgt ze steeds meer informatie, en ook van de politie krijgt ze actuele informatie. Toch blijven de antwoorden uit en dit weet de nieuwsgierigheid te prikkelen en de aandacht vast te houden. Hoe meer je als lezer te weten komt, hoe raadselachtiger het lijkt te worden.

De tweede lijn vertelt wat er op het schip gebeurd is. De bemanning wordt voorgesteld en het gezin met twee dochters die mee varen. Vanaf het begin is er spanning voelbaar op het schip en lijkt er iets vreemds aan de hand te zijn. Al snel rijst de vraag of de verhalen over de vervloeking van het schip misschien toch een kern van waarheid hebben.
Er is sprake van achterdocht, vreemde wendingen en steeds wordt er een klein stukje onthuld van de gebeurtenissen aan boord. Maar hoe het afloopt en wat de achtergronden van de gebeurtenissen zijn blijft tot het einde een zenuwslopende vraag.

De lijnen versterken elkaar en vullen elkaar aan en hebben beide een pakkende en beeldende schrijfstijl. Bij Thóra zijn er naast haar werk ook de dagelijkse zaken van een gezin die de spanning van het onderzoek wat breken en Thóra echt tot leven laten komen. De sfeer aan boord is grimmig, onbehagelijk en beklemmend en dat weet de auteur heel goed duidelijk te maken.
Steeds meer wordt er duidelijk door het onderzoek van Thóra en door wat er verteld wordt over het schip. Deels komen er antwoorden maar pas op het einde vallen alle stukjes van het ingewikkelde en goed opgebouwde plot op hun plek. Een einde waar weinig over te zeggen valt om spoilers te vermijden.

Een goed boek dus zeker de moeite om te gaan lezen en zelf te ontdekken wat er aan boord gebeurd.


Boekgegevens
Titel:Stuurloos
Auteur:Yrsa Sigurdardóttir
Uitgever:The House of Books
Verschenen:November 2015
ISBN:9789044346312

Labels: ,