Blogbom: Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) - Jonas Jonasson

Jonas Jonasson (1963) werkte jarenlang als journalist en media consulent, voor hij ging schrijven. Met zijn debuutroman De 100 jarige die uit het raam klom en en verdween veroverde hij de wereld. Het boek werd in meer dat 30 landen uitgebracht en ook verfilmd.
Ook zijn tweede boek De zonderlinge avonturen van het geniale bommenmeisje werd enthousiast ontvangen.

Vandaag brengt Meridiaan uitgevers zijn nieuwe boek Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) met een blogbom onder de aandacht. Mocht je benieuwd zijn naar het boek dan kun je op allerlei plaatsen recensies en besprekingen van het boek lezen.
Zelf heb ik de andere boeken nog niet gelezen dus ik kan de boeken niet vergelijken en alleen een mening geven over dit boek.
Als ik voor mijn recensie maar één woord mocht gebruiken zou dat Vermakelijk zijn want dat is dit boek zonder twijfel.

Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand) gaat precies over wat de titel al zegt: Over een gangster en zijn (opmerkelijke) vrienden en ook over die enkele (woedende) vijand.
Per is boos op de hele wereld en vooral op zijn grootvader die het familiekapitaal verspeeld heeft zodat Per niet in de rijkdom en weelde kan leven die hij verdient. Hij werkt voor een te laag salaris in een armetierig pension waar hij woont in een kamer achter de receptie.
Een van zijn (niet betalende) gasten is Gangster Anders, die bijna zijn gehele leven heeft doorgebracht in de gevangenis. Hij zat vast voor "incidenten" met o.a. een bijl en een mes waarbij niet iedereen het na kon vertellen. Gangster Anders is nu 56 en wil niet meer terug naar de gevangenis en heeft besloten om uit de buurt van sterke drank en pillen te blijven (de oorzaak van zijn "incidenten"). Hij is misschien niet zo handig met taal maar wel heel goed in het breken van botten. Vandaar dat Per hem geen huur durft te vragen.
Johanna was pastor en had een eigen parochie tot ze tijdens haar preek werd onderbroken door de voorzitter van het kerkbestuur met het verzoek om van de kansel te komen, haar spullen te pakken en te vertrekken. Zonder baan, geld en onderdak zwerft ze rond, tot ze Per ontmoet en in zijn pension gaat wonen.

De slimme en mondige Johanna is totaal niet bang of onder de indruk van Gangster Anders en ziet al snel mogelijkheden in zijn talent om botten te breken. Samen met Per begint ze een bedrijfje waarbij ze Gangster Anders verhuren om vuile klusjes op te knappen voor de Zweedse onderwereld. Het leven lacht Per en Johanna eindelijk toe, het geld stroomt binnen en hun relatie wordt steeds hechter. Maar dan ontdekt Gangster Anders, op geheel eigen wijze, God en de bijbel en wil geen botten meer breken op bestelling. Hij wil een kerk stichten met als motto: geven is beter dan nemen.

Per en Johanna slaan hun laatste slag en jagen zo de halve Zweedse onderwereld tegen zich in het harnas. Samen met Gangster Anders slaan ze op de vlucht en beramen ze nieuwe plannen om aan geld te komen. En proberen ze in leven te blijven want het zijn eigenlijk wel meer dan enkele vijanden die het op hen voorzien hebben. Vooral een misdadiger met de naam De Graaf, wil hen dood hebben.


Droge humor en een absurd verhaal
Heel serieus kun je dit verhaal niet nemen en dat is maar goed ook want al dat gepraat over botten breken en moorden zou anders lang zo vermakelijk niet zijn. Met een gezonde dosis cynisme en overdrijven worden de levens en belevenissen van de drie vrienden verteld. Toch zit het verhaal goed in elkaar en iedere stap leidt weer tot een volgende logische stap binnen dit absurde verhaal. Er wordt "serieus" uitgelegd hoe het mishandel-bedrijfje opgezet wordt, er wordt nagedacht en vergaderd. De pers wordt ingeschakeld om het bedrijf te promoten en zo wordt meteen de sensatielust van de mediawereld behoorlijk op de hak genomen.
Met droge humor en fascinerende dialogen, en een goed gebruik van understatement loodst Jonas Jonasson je als lezer het verhaal door.
Hoewel absurd en bizar weet het verhaal je toch te overtuigen en te vermaken.

Net iets te traag maar zeker de moeite
Het verhaal is vermakelijk en laat je als lezer regelmatig glimlachen. Toch mist er iets aan vaart in het geheel. Het gaat net te langzaam en is net niet meeslepend genoeg om te spreken van een boek dat niet weg te leggen is. Toch is het zeker de moeite om te lezen.

Meer informatie is te vinden op http://meridiaanuitgevers.nl/lp/gangsteranders/.


Boekgegevens
Titel:Gangster Anders en zijn vrienden (en een enkele vijand)
Auteur:Jonas Jonasson
Uitgever:Meridiaan Uitgevers
Verschenen:Oktober 2015
ISBN:9789048828586

Labels: ,