Gelezen: Vet oud! Legendarisch - Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer

Met veel plezier heb ik Vet oud! Legendarisch gelezen.In Vet oud! Legendarisch staan 25 verhalen, geschreven door Richard Zuiderduin en Aant -Jelle Soepboer, twee jonge en gedreven leraren die niets liever willen dan het geschiedenisverhaal nieuw leven in te blazen. Het boek is het derde deel in een serie waarin al eerder Vet oud! en Vet oud! Europa verschenen.
In het boek staan bekende en onbekende mythen, sagen en legenden voor jongeren.

Het is een boek dat direct opvalt door de mooie en luxe uitstraling, het is een hardcover uitvoering met een prachtige illustratie op de voorkant. Een deel van de verhalen komt hier al naar voren en het nodigt zeker uit om het boek op te pakken en eens door te bladeren.

Ook de achterflap weet te boeien er staat informatie op over het boek (zie onderaan de tekst) waardoor je echt geïnteresseerd raakt in de inhoud. Ook staat er iets vermeld over de auteurs en er staat een spannend fragment van een van de verhalen.
Genoeg om het boek graag te willen lezen, zeker voor lezers die geïnteresseerd zijn in stages en mythen.

Het boek begint met een boodschap aan de lezer. Waarbij de eerste letters van alle zinnen samen
WEES GEWAARSCHUWD vormen.
Het is op een vlotte manier persoonlijk aan de lezer geschreven en vertelt het een en ander over het boek. Zo valt er te lezen dat er verhalen in staan die al duizenden jaren verteld worden. Maar ook dat er te lezen valt over verdriet, liefde en opofferingen. Je wordt uitgenodigd om mee te reizen door een griezelige maar historische wereld van monsters en helden en goden en demonen. Ik vind het erg goed dat ze in het boek de jonge lezer uitdagen om zelf een mening te vormen over de verhalen.
Er staat: Hebben mensen de verhalen verzonnen? Of schuilt er in deze legenden een kern van waarheid? Uiteraard moet je dat zelf bepalen. Laat je leiden door je fantasie of verstand.


En dan begint het eerste hoofdstuk. Op een gekleurde pagina staat informatie over de prehistorie die achtergrond geeft aan het fictieve verhaal dat hierop volgt. In de tekst wordt ook verwezen naar dit verhaal "Het is zo belangrijk dat de 'oermoeder' misschien wel de allereerste godin is. Hier lees je over in het eerste verhaal.".

Op deze manier zijn alle hoofdstukken opgebouwd: informatie en een bijpassend verhaal. Doordat je net iets gelezen hebt over het onderwerp komt het verhaal dat je leest extra tot leven.
Tussendoor staan weetjes onder het kopje Wist je dat... en Even voorstellen.
Ook zijn er pagina's waar weetjes over 1 onderwerp bij elkaar gebracht zijn. Zoals De zeven wereldwonderen, complottheorieën of mysterieuze genootschappen.

De onderwerpen die besproken worden zijn erg gevarieerd. Er zijn verhalen over ridders en draken, het leven na de dood, de nieuwe wereld of ook het joodse volk vervolgt.
De laatste hoofdstukken zijn niet echt vet oud te noemen en spelen zich niet in het verleden af en vallen dus officieel niet in de categorie geschiedenis thuis. Toch vind ik dat ze niet in deze verzameling hadden mogen ontbreken want bij sages en mythes horen ook verhalen over een mogelijk toekomst beeld.

Het laatste hoofdstuk heet heel toepasselijk Einde verhaal en ook hier wordt de lezer persoonlijk aangesproken:
Je bent aangekomen bij het laatste verhaal. Dit einde van het boek gaat heel toevallig ook over het einde der tijden. Over de vernietiging van de aarde wordt al zo lang de mens leeft nagedacht.

De verhalen, weetjes en informatie geven een interessant geheel dat uitdaagt tot lezen. Het is ook erg geschikt om thuis of op school voor te lezen. Maar ook om zelf te lezen is dit een heerlijk boek vol spannende en beslist niet kinderachtige verhalen. Verhalen die ondersteund worden door werkelijk prachtige illustraties. De informatie is prettig en duidelijk geschreven en niet te lang zodat de interesse niet weg valt.
Wat ook fijn is aan het boek is dat de lezer de keuze heeft hoe hij / zij het meest van het boek kan genieten. Je kunt er immers voor kiezen om alleen de fictieve verhalen te lezen, of om zo nu en dan wat korte feitjes te lezen. En zit er een verhaal bij dat een lezer minder trekt dan is dat ook geen punt: ander leuke verhalen genoeg in het boek.

Het is wat mij betreft een aanrader, met als enige kanttekening dat de lay-out hoewel duidelijk ook erg druk en vol is. Voor jongeren met dyslexie zal dit boek waarschijnlijk erg vermoeiend lezen zijn waardoor ze mogelijk afhaken. Mijn tip is dan ook om ook een dyslexie vriendelijke uitgave uit te brengen.

Tekst achterflap
Vet oud! is terug. En hoe! In dit derde deel wordt je meegenomen op een wonderbaarlijke reis door een wereld van mythen, sagen en legenden. Je hebt vast wel eens gehoord van weerwolven, vampiers of het monster van Loch Ness.
Maar wat weet je nu eigenlijk echt van ze? Waardoor zijn helden zoals Hercules of koning Arthur zo bekend geworden?
Iedereen kent de namen, maar ken je ook hun verhalen? Zijn deze mythen allemaal verzonnen of schuilt er een kern van waarheid in?

Vecht mee met de dappere Sint-Joris in zijn strijd tegen een monsterlijke draak of zwerf door de straten van Londen op zoek naar Jack the Ripper. Duik met Vet oud! Legendarisch in een fantastische wereld vol geheimen. Dit zijn geschiedenisverhalen op hun best: bekeken vanuit een originele en avontuurlijke hoek. Pas maar op, je leert meer dan je denkt! De wonderen zijn de wereld immers nog niet uit.


Boekgegevens
Titel:Vet oud! legendarisch
Auteur:Richard Zuiderveld en Aant-Jelle Soepboer
Uitgever:Karakter
Verschenen:September 2015
ISBN:978045210025

Labels: