Blogtour / Recensie: Exit USA - Suzanne Peters

Exit USA is de tiende feelgood roman van Suzanne Peters. Het verhaal speelt zich af in de Verenigde Staten waar hoofdpersoon Lana een rondreis maakt om over haar verbroken relatie heen te komen.
In het nawoord vertelt de auteur dat ze het thema reizen in de Verenigde Staten heel bewust heeft gekozen omdat de VS een speciaal plekje hebben in haar hart. Zeker nadat ze er in 2007 (net als Lana) een rondreis heeft gemaakt.
Een leuk weetje werd ook vermeld namelijk dat Suzanne Peters in iedere roman een verwijzing heeft naar Amerika. Zoals bijvoorbeeld een persoon die daar geweest is maar het kan ook iets kleins zijn. Ook in haar volgende boeken zal ze dit blijven doen.

In Exit USA komt Lana op een dag thuis en betrapt haar vriend Pascal met een andere vrouw. Boos en teleurgesteld verbreekt ze zonder pardon hun relatie. En als haar overspelige ex smeekt om een tweede kans is ze onverbiddelijk, ze kan en wil hem niet vergeven. Er breekt voor haar een moeilijke tijd aan waarin ze probeert haar verdriet te verwerken. Dat valt echter niet mee, zeker niet omdat ze op haar werk met meelijden bekeken wordt en haar ouders verkondigen dat ze Pascal maar een tweede kans moet geven. Bovendien moest ze het huis verlaten waar ze vier jaar met Pascal gewoond heeft omdat het huis op zijn naam staat.
Lana voelt zich eenzaam, heeft geen energie meer en werken valt haar zwaar. Ze heeft tijd nodig alles een plekje te geven en te verwerken.
Op aanraden van een goede vriendin boekt ze een groepsreis naar de Verenigde Staten, een land dat ze altijd al wilde bezoeken. Hopelijk kan ze zo tot rust komen. Haar verbijstering is dan ook groot als blijkt dat Pascal dezelfde reis geboekt heeft en vastbesloten lijkt om haar opnieuw voor zich te winnen.Het boek begint met een vlot geschreven proloog waarin te lezen valt hoe Lana haar vriend betrapt. Haar eerste neiging om te ontkennen wat ze ziet en de schrik en woede die daarop volgen komen duidelijk over. Zonder aarzelen sta je als lezer achter de bedrogen Lana.
In het eerste hoofdstuk is er ondertussen wat tijd verstreken en wordt er verteld wat er na de schokkende ontdekking gebeurd is en dat Lana haar vriendin logeert. Als lezer hoor je het dus achteraf en kun je het niet zelf meebeleven, dat maakt het wat lastig om helemaal in het verhaal en het verdriet van Lana getrokken te worden. Er wordt wat teveel over Lana verteld en te weinig vanuit haar. De gesprekken zijn wat vlak en geven niet het idee dat je als lezer meeluistert.

Wanneer de reisgenoten elkaar ontmoeten en Lana ontdekt dat ze met haar ex opgescheept zit wordt het wat levendiger. Het is overduidelijk dat ze woest is maar ook met de handen in het haar zit. Het is makkelijk te begrijpen dat Lana niets met Pascal te maken wil hebben en bang is dat ze nu haar hoofd niet leeg kan maken. Maar dat ze tegelijkertijd de sfeer voor haar reisgenoten niet wil bederven. Hoe ze hier mee omgaat wordt goed uitgewerkt terwijl ondertussen de reis doorgaat en Lana (en de lezer) een aantal prachtige plekken in Amerika bezoekt. Een reis die tot de verbeelding spreekt en plaatsen bezoekt als Las Vegas en de nationale parken.
Een aantal vragen komen in de loopt van de reis naar voren zoals: Zal ze Pascal nog een kans geven of valt ze voor de knappe Rowan? Weet Lana eigenlijk wel wat ze wil en waar ze staat? Krijgt ze een plekje in de groep of wordt ze buitengesloten?

In de loop van het verhaal vindt Lana het antwoord op deze vragen en leert ze zichzelf beter kennen. Het is mooi om te lezen hoe Lana langzaam leert om op haar eigen intuïtie en gevoel af te gaan en niet op die van andere mensen. Het gaat met vallen en opstaan maar dat maakt het juist menselijk. Lana wordt zo steeds meer een persoon waar je graag over leest en met wie je mee kunt leven.
De andere personages komen wat minder tot hun recht, je leert ze slechts oppervlakkig kennen en komen niet echt tot leven. Voor de reisgenoten is dat niet zo'n punt, maar ook Pascal blijft wat vlak en daardoor zijn de confrontaties tussen hem en Lana niet altijd even overtuigend.

Hoe het afloopt mag hier natuurlijk niet verteld worden. Maar wat mij betreft is het een erg mooi en passend einde.


Boekgegevens
Titel:Exit USA
Auteur:Suzanne Peters
Uitgever:Ellessy Relax
Verschenen:Januari 2016
ISBN:9789086602940

Labels: , ,