Gelezen: Laat me niet alleen - Gilly MacMillan

Van mijn Elly's Choice Abonnement las ik deze maand Laat me niet alleen van Gilly MacMillan.

Het boek gaat over een van de ergste nachtmerries van iedere ouder, de 8-jarige zoon van Rachel verdwijnt spoorloos als zij hem op een dag heel even uit het oog verliest.
Laat me niet alleen is fictie maar de auteur heeft wel uitgebreid onderzoek gedaan en verwijst in het boek een aantal keren naar deze bronnen.

Er zijn meerdere manieren waarop de verdwijning van Ben en de verschrikkelijke gevolgen hiervan verteld worden.
Rachel, de moeder van Ben schrijft in de ik vorm wat er allemaal gebeurd is en hoe ze dit beleeft. Ze doet dit heel persoonlijk en spreekt je als lezer aan. Rachel geeft een indringend en vaak schrijnend beeld van de periode na het verdwijnen van Ben. De schuldgevoelens, haar angst, de harde publieke opinie worden door haar verteld.
Via Jim, de leider van het politie onderzoek, krijg je op twee manieren informatie over het politie onderzoek. De impact van het onderzoek is veel groter dan hij toe wil geven en zorgt voor problemen op zijn werk. Hij moet dan ook verplicht gaan praten met een politie psycholoog als hij zijn baan wil houden.
Je leest zijn verslag over wat er tijdens het onderzoek gebeurde en je leest over zijn gesprekken bij de psycholoog.
En er zijn stukken in het boek die gaan over hoe de (social) media met de zaak omgaan, zoals een krantenbericht over de verdwijning, of een mail die gestuurd wordt.

Het geheel is meeslepend en moeilijk weg te leggen, maar niet vanaf het begin. Het duurde eventjes voor ik echt helemaal gegrepen werd door de spanning van de zoektocht naar Ben.
Dit komt o.a. door de verschillende lijnen van Rachel en Jim. Er gaat wat tijd voorbij voordat je hen beter leert kennen en daardoor meer met ze mee gaat leven. Maar ook hun iets te uitgebreide manier van vertellen (hoewel interessant) vertraagt het verhaal waarover je wil lezen namelijk: waar is Ben en wordt hij gevonden???. Bovendien is het boek anders dan ik verwacht had veel meer een psychologisch verhaal van hoe Rachel en Jim omgaan met alles wat op ze afkomt nadat Ben verdwenen is.

Hoe Rachel en Jim hun verhaal vertellen is knap gedaan. Als lezer maak je alles met ze mee. Hun hoop en frustraties, hun angsten en verdriet en het verloop van het onderzoek. De lijnen komen steeds meer samen en verwikkelen zich. Zo kun je meebeleven wat de politie doet maar ook wat Rachel er van vindt. Andersom zie je ook wat Rachel wil bereiken en hoe ongeloofwaardig en bijna gestoord ze soms overkomt bij de politie.
In de loop van het verhaal komen er meerdere mogelijke verdachten naar voren, er blijken vérstrekkende familie geheimen te zijn en de spanning loopt hierdoor steeds meer op. Tot het laatst aan toe blijft het maar de vraag of Ben gevonden wordt en of hij nog leeft als hij gevonden wordt. Zeker omdat er naast het onderzoek veel aandacht is voor hoe Rachel en Jim alles beleven. Er komt een antwoord maar hoe dan ook is duidelijk dat voor veel mensen de wereld nooit meer hetzelfde zal zijn.

De rol van de media en de harde en genadeloze mening die mensen (zonder enige kennis) ten toon spreiden ten opzichte van Rachel worden haarscherp neergezet. Een belangrijk voorbeeld hiervan is de persconferentie waarin Rachel de mogelijke ontvoerder toespreekt. Het verschil wat Rachel voelt en bedoelt en het beeld van hoe ze overkomt in de media is totaal verschillend.

Laat me niet alleen is zeker een aanrader.


Boekbeschrijving Elly's Choice 
Op de dag dat Ben, de achtjarige zoon van Rachel Jenner, vermist raakt stort Rachels wereld in. Ze is compleet onvoorbereid op de felheid waarmee ze wordt aangevallen door de media. Van de krant tot blogs: iedereen heeft een mening over haar. Ze liet Ben eventjes alleen en nu is hij verdwenen – het hele land vindt dat zij schuld aan zijn verdwijning heeft. Maar wat heeft er werkelijk die middag plaatsgevonden? Radeloos gaat ze op zoek naar hem. Gevangen tussen angst over het lot van haar zoon, de druk van het politieonderzoek en van de publieke opinie moet Rachel de afschuwelijke waarheid onder ogen zien: er is niemand, zelfs niet in haar familie, die ze kan vertrouwen… In ‘laat me niet alleen’ zien we hoe één moment van onoplettendheid publieke verontwaardiging veroorzaakt.


Boekgegevens
Titel:Laat me niet alleen
Auteur:Gilly MacMillan
Uitgever:Ambo Anthos
Verschenen:Februari 2015
ISBN:9789026329578

Labels: ,