Recensie: Geknipt voor haar - Yara March

Geknipt voor haar is het vermakelijke, romantische en soms een tikje spannende vervolg op Cupcakes en een koffer.
Het is prima los te lezen, maar het is wat mij betreft een aanrader om eerst het vorige deel gelezen te hebben. De herkenning die de vier vriendinnen (en andere personages die weer op komen duiken) oproepen is een deel van het leesplezier.

De vriendinnen uit cupcakes en een koffer zijn terug in een nieuw boek vol romantiek, humor en spanning
Miranda woont samen met Mark en is nog steeds heftig verliefd. Met haar bedrijf gaat het erg goed. Na haar nare ervaringen in Cupcakes en een koffer hoopt ze nooit meer iets met moord en misdaad te maken te krijgen. Helaas loopt het anders.
Jessica is getrouwd met Tim en wacht vol ongeduld op de komst van haar baby.
Kim heeft steeds pech in de liefde en vraagt zich af of ze ooit de ware zal vinden. Op haar werk botst ze tegen een wel heel aantrekkelijke man op. Ze voelen zich direct tot elkaar aangetrokken tot blijkt dat hij ingehuurd is om haar te ontslaan.
Veronique heeft de man van haar dromen gevonden en gedraagt zich tot ongenoegen van haar vriendinnen als een zwijmelende onzekere bakvis. Veronique laat ze gewoon kletsen. Ze is verliefd en haar kapperszaak loopt goed, dus wat kan er mis gaan?

Daar komt ze snel genoeg achter wanneer ze haar eerste kapster, Katrin, dood in de kapperssalon aantreft.
Katrin ligt in één van de kappersstoelen met een schaar die uit haar borst steekt. Zonder nadenken pakt Veronique de schaar waardoor ze als verdachte in de cel beland.
En het blijft niet bij die ene dode!
Heeft iemand het zakelijk of privé op Veronique voorzien? Moet de moordenaar in haar omgeving gezocht worden? Zijn zij en haar vriendinnen in gevaar? En is haar nieuwe vriend wel te vertrouwen?

Spannende proloog, veel perspectieven

Geknipt voor haar begint met een spannende proloog. Er is sprake van een moordenaar, een schaar en iemand die zwaar in de problemen zit, waarschijnlijk één van de vriendinnen. Ook is er een klein stukje dat zich twintig jaar geleden afspeelt. Dit gaat over een jong kind en hierin komt ook een schaar voor. Echt een proloog waardoor je verder wil lezen.
Daarna gaat het verhaal verder in hele korte hoofdstukken, steeds vanuit een ander perspectief. En ook het verhaal van 20 jaar geleden komt zo nu en dan terug en heeft duidelijk verband met de moorden maar geeft nog niets weg.

Het verhaal wordt uit enorm veel perspectieven verteld. Denk daarbij aan de vier vriendinnen, de mannen in hun leven en de politie. En dan zijn er ook nog incidentele lijnen zoals bijvoorbeeld "ergens in een bewakingsfirma". De lijnen vullen elkaar aan en vertellen soms een stukje van dezelfde gebeurtenis maar vanuit een ander standpunt.

Boeit en vermaakt

Yara March slaagt er prima in om er, ondanks deze overload van indrukken en perspectieven, een verhaal van te maken dat niet alleen prima te volgen is maar ook boeit en vermaakt. Een klein nadeel van zoveel perspectieven is dat er in het eerste deel weinig vaart zit. Zeker de moordzaak lijkt op wat kleine hints na niet van de grond te komen. Er gebeurt veel, zowel privé als op zakelijk gebied en daarbij komt nog de moordzaak. Hierdoor heeft het wat tijd nodig voordat je tijdens het lezen helemaal meegesleept wordt door het verhaal.
Echt storen doet dit niet omdat de belevenissen van Veronique, Kim, Jessica en Miranda gewoon heerlijk zijn om te lezen. Zeker wanneer je het vorige deel gelezen hebt en trekjes en eigenschappen van de aansprekende personages herkent. De vriendinnen laten je als lezer regelmatig glimlachen want aan humor ontbreekt het niet in het boek. Gecombineerd met spanning en romantiek levert het een prettige leeservaring op.

Nieuwsgierig
Hoe de liefdesrelaties van Kim en Veronique zich ontwikkelen zal niemand echt verbazen en dat is ook beslist geen punt. De manier waarop het gebeurt en hoe het beschreven wordt is warm, grappig en leuk om te lezen. Net als het meebeleven van de vriendschap en de ups en downs van deze vier zo verschillende vrouwen.
De moorden en de geschiedenis van 20 jaar terug maken wel nieuwsgierig. Steeds worden er wat hints gegeven en komen er wat antwoorden. Tijdens het lezen had ik vrij snel een vermoeden over wie de dader was, wat achteraf ook bleek te kloppen. Tot het laatst aan toe bleef echter onduidelijk of mijn vermoedens klopten en wat het motief was. Zeker in het laatste deel loopt de spanning op en raken de gebeurtenissen in een stroomversnelling. Er worden fouten gemaakt, er zijn misverstanden en iemand is in groot gevaar. Genoeg om nieuwsgierig door te lezen.

Vervolg
Zowel in Cupcakes en een koffer als in Geknipt voor haar figureerde het personage Sandra Kloppenburg. In het volgende deel Made in Heaven (verschijnt voorjaar 2016) is ze overgeplaatst naar de politie in Amsterdam. Daar wachten haar zowel in haar werk als in de liefde verassende ontwikkelingen.


Boekgegevens
Titel:Geknipt voor haar
Auteur:Yara March
Uitgever:202Publishers
Verschenen:November 2015
ISBN:9789082139761

Labels: ,