Recensie: Gerechtigheid - Mark van Dijk

Daisy Guldemondt heeft in haar zesentwintig jarige leven meer narigheid en verdriet meegemaakt dan een ander in een heel leven. Haar vader was alcoholist en regeerde zijn dronkemansbuien af op Daisy en haar jongere zusje. Haar moeder deed niets tegen de mishandelingen en door haar liefdeloze houding werd Daisy nog meer gekwetst.
Ook als jong volwassene treft ze het niet. Ze krijgt te maken met geweld, verraad en verdriet in haar relaties. En haar geliefde zusje is drie jaar geleden bij een auto-ongeluk om het leven gekomen.

Net nadat Daisy haar relatie verbroken heeft en haar ex woedend het huis uitgegooid heeft ontdekt ze in huis een geheime ruimte.
Het geluk lijkt haar eindelijk toe te lachen want met wat ze in huis gevonden heeft krijgt ze een fortuin in handen. Op dat moment beseft Daisy dat ze eindelijk de middelen en mogelijkheden heeft om rust te vinden en verder te gaan met haar leven. Nadat ze wraak genomen heeft of zoals ze het zelf noemt: GERECHTIGHEID.

Van heden naar verleden
Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel "De ommekeer” vertelt hoe Daisy in het bezit komt van het fortuin en hoe ze dat gebruikt om wraak te nemen. Het tweede deel "Hoe alles begon" beschrijft haar leven van kind tot aan het punt waarop deel 1 begint.
De reden waarom het verhaal achterstevoren wordt verteld hoort de lezer op overtuigende wijze van Daisy zelf. In het voorwoord vertelt Daisy iets over zichzelf en legt ze uit wat haar reden is om het boek te schrijven.
Daisy zegt in het voorwoord: Het is wat ongebruikelijk, maar ik begin met schrijven vanaf het moment waarop mijn leven de grootste verandering onderging en dat betekent dat ik mijn verhaal van achter naar voren vertel. Ik wil dat je me kent zoals ik nu ben. Niet zoals ik toen was. Ze zeggen wel dat iedereen een product is van zijn of haar verleden, maar ik hoop meer te zijn. Sterker te zijn.

Daisy houd je aandacht vast
Daisy heeft haar enige vriendin beloofd om ooit haar hele levensverhaal te vertellen. Femke, haar trouwe maat in haar zoektocht naar gerechtigheid, denkt dat het Daisy rust zal geven als ze geheimen, twijfels en trauma's opschrijft.
Wanneer Daisy begint met schrijven doet ze dit genadeloos eerlijk en ontziet ze zichzelf niet. Ook wil ze niet te uitgebreid stilstaan bij alle mishandelingen en ellende die ze te verduren heeft gehad. Hiermee raakt én ontwapent ze je als lezer ongeacht wat je vind van haar versie van gerechtigheid.
Daisy vertelt op vlotte en natuurlijke wijze. Ze spreekt zo nu en dan de lezer aan of kijkt terug met de kennis die ze nu heeft. Ze komt over als een gelaagde en gecompliceerde jonge vrouw, en nadat je het tweede deel gelezen hebt snap je hoe dat gekomen is. Dit roept bewondering op voor haar kracht en de wens om zich weer open te stellen voor liefde. Toch roept ze ook zeker weerstand op vanwege de meedogenloze wijze waarop ze wraak neemt.
Daisy is een personage dat je aandacht vast houdt en bezighoudt. Haar angst, onbegrip en woede die ze voelt spatten van het blad af en zijn hartverscheurend. Haar acties roepen tegelijkertijd begrip en afkeer op.

Mark van Dijk weet haar tot leven te brengen en zorgt door zijn vaardige manier van schrijven dat je wil blijven lezen over Daisy. Zelfs als een aantal gebeurtenissen niet echt geloofwaardig overkomen.

Gerechtigheid
Het hele verhaal van het voorwoord tot de verrassende nawoorden van personages (nee het is geen schrijffout, er zijn twee nawoorden) gaat over gerechtigheid. Uit het boek blijkt dat er behoorlijk wat verschil van mening kan zijn over de betekenis van dit woord, iets wat tot nadenken stemt als het boek uit en dicht geslagen is.
In de zoektocht van Daisy naar wraak / gerechtigheid pakt ze diverse personen stevig aan. Hoe dit loopt en hoe haar dit afgaat is niet altijd even overtuigend. Het lijkt haar te makkelijk af te gaan en ze komt zonder moeite aan criminele contacten of andere figuren die ze nodig heeft. En dat gaat op den duur een beetje storen in dit mooi geschreven verhaal. Daisy, en in mindere mate, Femke zijn met heftige zaken bezig. Het is jammer dat er niet veel tijd aan planning en overwegingen besteedt wordt. Daarentegen komt de vriendschap van deze vrouwen weer erg goed uit de verf en begrijp je goed waarom Daisy schoon schip met haar geheimen wil maken en besluit alles aan haar vriendin te vertellen.

Een verhaal dat door de schrijfstijl van Mark van Dijk zeker de moeite is om te lezen.


Boekgegevens
Titel:Gerechtigheid
Auteur:Mark van Dijk
Uitgever:Nimisa Publising House
Verschenen:November 2015
ISBN:9789492306012

Labels: ,