Recensie: Om gestoord van te worden - Barbara Aalpol

Barbara Aalpol geeft bedrijfstrainingen en workshops waarbij je op een slimme manier leert omgaan met je werktijd. Ook is er volop aandacht voor de informatie overload die op een werkdag op je afkomt.
In de trainingen valt veel te leren over omgaan met werktijd en stress, zoals
Haar boek Om gestoord van te worden is geschreven vanuit praktijkvoorbeelden van deze trainingen. Op de achterflap van het boek staat dat de tips die in het boek staan echt helpen en de lezer helpen om de balans te vinden in ontspannen en gespannen werken.

De cover van het boek geeft heel goed aan hoe gestrest iemand zich kan voelen als het werk hem of haar zo nu en dan te veel wordt. Aangezien dat vrij veel voorkomt zal deze cover zeker uitdagen om het boek op te pakken en eens door te bladeren,
In de overzichtelijke inhoudsopgave krijg je direct een goed overzicht van wat het boek te bieden heeft en welke onderwerpen besproken zullen woorden.

Inhoud
Om gestoord van te woorden begint met een voorwoord en een inleiding. In de inleiding geeft de auteur onder andere op een leuke manier aan hoe je afgeleid kunt worden en dat dit deels gebeurt zonder dat je er zelf erg in hebt. Ze ondersteunt haar verhaal met een interessante vergelijking uit de Griekse mythologie. Aan het einde van de inleiding geeft ze deze bemoedigende woorden mee
Die balans vind je, daarvan ben ik overtuigd. En de tips, inzichten en voorbeelden uit de praktijk helpen je daarbij. Lees gauw verder, laat je inspireren en 'go for it'.

Daarna volgen er 6 hoofdstukken:
  1. Waar wordt jij gestoord van als je werkt
  2. Altijd online
  3. Prettig gestoord
  4. Het gestoorde kantoor
  5. Informatiestromen
  6. Zeg stop
In ieder hoofdstuk worden verschillende onderwerpen besproken en uitgelicht.
Wat steeds terug komt zijn de tips die vermeld staan in een makkelijk te lezen en herkenbare layout.
Het is steeds een dikgedrukte tip, de vraag waarom?, uitleg hoe je dit kunt doen en een Doetip.

Extra zijn er nog pagina's met weetjes, interviews en andere artikelen zoals bijvoorbeeld Uit het leven van een smartphone, Hoe doet een tekenaar/schilder dat nou?, Waar wordt jij gestoord van als je werkt?

Als laatste zijn er een epiloog en een checklist en informatie over de auteur.
Bij de checklist kun je invullen wat jij gaat veranderen om niet gestoord te worden.

Veel nuttige tips
De inspirerende inleiding, de overzichtelijke inhoudsopgave en lay-out stimuleren zeker om het boek op te pakken en aan de slag te gaan om je hoofd meer bij je werk te houden. Met de vele illustraties, schema's, en het gebruik van verschillende kleuren en lettertypes is het boek ook prima geschikt om door te bladeren en alvast wat stukjes te lezen. Een klein nadeel is wel dat het geheel hierdoor een beetje druk over komt en dat is jammer bij een boek waarin je juist wat meer rust en concentratie zoekt.
De lezer wordt persoonlijk aangesproken en krijgt op een vlotte en prettig lezende manier informatie en tips aangeboden. De auteur maakt zo nu en dan gebruik van humor om haar standpunten duidelijk te maken. Hierdoor is de drempel om verder te lezen en adviezen aan te nemen erg laag.
Wat opvalt is de herkenbaarheid van wat er verteld wordt en de bewustwording van gewoontes die daaruit voortkomt. Maar ook zijn er genoeg stoorzenders die je als lezer niet direct herkend maar na het lezen wel meer bij stil staat. Het boek helpt om daar bij stil te staan en om er iets aan te gaan doen.
Het staat boordevol nuttige en praktische tips waar je zeker iets mee kan. Het zijn vooral tips die gebaseerd zijn op werken op bijvoorbeeld een kantoor maar ze zijn goed om te zetten en te gebruiken bij andere situaties.

Lastig om zelf mee aan de slag te gaan
Toch mis ik ook iets in het hele verhaal, er komen teveel tips en verhalen in één keer op je af als lezer. Zeker als je het boek opgepakt hebt omdat je redelijk gestoord aan het worden ben van alle afleiding om je heen en misschien niet helemaal perfect in je vel zit.
Er zijn te weinig rustpunten en momenten dat de informatie samengevat worden in het boek. Pas laat in het boek zijn er punten om zelf mee aan de slag te gaan. Er wordt vermeld dat je als lezer zelf aan de slag moet maar ik vind het nogal veel gevraagd na de overvloed van informatie die op je afgekomen is. Ook zijn er tips over de sfeer op het werk en hoe dat een stoorzender kan zijn. Hoewel erg nuttig wordt er aan voorbij gegaan dat dit vaak heel gevoelig ligt en moeilijk is om alleen aan te pakken.
Het boek biedt genoeg om meer bewust te worden van stoorzenders en geeft prima handvaten om daar zelf iets mee te dien. Maar om er serieus mee aan de slag te gaan zou ik dit eerder in cursusverband willen doen of meer een stappenplan in het boek zien.


Boekgegevens
Titel:Om gestoord van te worden
Auteur:Barbara Aalpol
Uitgever:Balance your work
Verschenen:2015
ISBN:9789082337204

Labels: ,