Recensie: De Val - Melanie Raabe

Melanie Raabe (1981) werd geboren in een klein dorpje in Noordrijn-Westfalen en woont inmiddels in Keulen. Ze werkt als journaliste en actrice.
De filmrechten van De Val zijn aan een grote Hollywood studio verkocht.
De Val is haar (wat mij betreft geslaagde) thrillerdebuut.

De Val
Al meer dan 11 jaar heeft de beroemde schrijfster Linda Conrads haar villa aan de Starnberger See niet verlaten. Ze is berucht om haar ongenaakbaarheid en is zowel voor haar fans als voor de pers een raadsel.
Bijna niemand weet dat Linda ziek en haar huis niet meer uit durft. Tien jaar geleden vond ze het vermoorde lichaam van haar jongere zus en zag de dader vluchten. De moordenaar loopt nog buiten rond omdat Linda hem niet genoeg gezien heeft om te kunnen identificeren. Ze heeft dit nooit kunnen verwerken en deze gebeurtenis blijft haar achtervolgen.
Op een dag herkent ze op tv het gezicht van de moordenaar en besluit dat ze ten koste van alles er voor wil zorgen dat hij schuld bekend.
Zelf kan ze het huis niet uit, dus zal ze een val moeten zetten die de moordenaar naar haar villa brengt. Zal het haar lukken om de moordenaar te laten bekennen? En weet ze heel zeker dat haar herinneringen aan de moordenaar kloppen?

Het perfecte lokaas 
In het boek staat Linda voor een enorm probleem, want hoe kan ze bereiken dat de moordenaar bekend en gestraft wordt als ze zelf geen stap buiten de deur durft te zetten. Hiervoor heeft ze een een briljant plan bedacht, namelijk doen waar ze goed in is: Schrijven. Linda werkt aan het in haar ogen perfecte lokaas, ze schrijft een misdaadroman waarin een moord wordt beschreven die in alle details overeen komt met de moord op haar zusje. Daarna nodigt ze de moordenaar uit om haar te komen interviewen.
Als lezer kijk je mee hoe ze aan haar boek schrijft en zijn er passages uit het boek te lezen. En zo komt steeds duidelijker naar voren wat er gebeurd is en hoe hard dit Linda geraakt heeft. Tegelijkertijd lees je hoe ze zich onder het mom van onderzoek voor een boek voorbereid op de confrontatie met de moordenaar.
Het is knap gedaan hoe duidelijk gemaakt wordt hoe tegenstrijdig deze vrouw in elkaar zit. Je kunt voelen en merken aan wat ze doet en hoe ze schrijft dat ze doodsbang en verward is. Toch weet ze je te overtuigen dat ze vastberaden en gestructureerd te werk kan gaan om dit plan te laten slagen.

Haar ontmoeting met de moordenaar vindt eerder in het boek plaats dan ik had verwacht en geeft een geheel nieuwe draai aan het verhaal. Er ontstaat een tergend kat en muis spel tussen Linda en de (vermeende) moordenaar. Vragen en twijfels worden opgeroepen tijdens het lezen: kloppen de herinneringen van Linda wel? Denkt ze nog wel reƫel of is ze doorgedraaid? Kent ze eigenlijk zichzelf wel en hoe goed kende ze haar zus? En wie is nu eigenlijk de moordenaar?
Melanie Raabe weet hiermee de aandacht prima vast te houden en weet de lezer te manipuleren en op het verkeerde been te zetten. Jammer genoeg doet ze dit te veel en gaat het niet alleen iets tegen staan maar wordt ook wat voorspelbaar. Als ze deze techniek met mate had toegepast was het effect sterker en overtuigender geweest.

Gecompliceerd en intrigerend hoofdpersoon 
Linda vertelt in de ik vorm en doet dat op een geheel eigen en ietwat chaotische manier. Ze dwaalt af wanneer ze aan het vertellen is, herinneringen schieten haar te binnen en regelmatig is ze tussendoor van alles aan het regelen. Ze gebruikt wisselend lange en korte zinnen en wekt de indruk dat ze alles vertelt dat in haar opkomt. Deze stijl moet je denk ik wel liggen want het kan wat chaotisch overkomen en de uitweidingen zijn soms wat aan de lange kant.


Ik werd er door ingepakt en geraakt en het was alsof ik een kijkje in het hoofd van Linda kon nemen. Als lezer kon ik meevoelen met haar angst en moedeloosheid en haar absolute gevoel van eenzaamheid.
Linda blijkt heel gecompliceerd in elkaar te zitten en ontdekt tijdens haar zoektocht naar de waarheid over de dood van haar zus ook veel over zichzelf. Het is mooi om te lezen hoe ze op zoek gaat naar antwoorden en gerechtigheid maar uiteindelijk vooral zichzelf terug vind. Ze is een aparte en intrigerende hoofdpersoon die me zonder moeite mee wist te slepen in haar verhaal.


Boekgegevens
Titel:De Val
Auteur:Melanie Raabe
Uitgever:Cargo
Verschenen:Januari 2016
ISBN:9789023495437

Labels: ,