Recensie: Ganzenmeisje - Shannon Hale

Ganzenmeisje is een Young Adult boek dat gebaseerd is op het eeuwenoude sprookje 'De Ganzenhoedster' van Grimm. Maar laat je er als volwassenen vooral niet weerhouden om dit mooie boek te lezen want de auteur bewijst met dit verhaal dat sprookjes voor alle leeftijden zijn.

In Amerika won het boek de 'Josette Frank Award' voor een jongeren roman van uitzonderlijke literaire kwaliteit. Iets wat me niets verbaast na het lezen want het is naast vlot ook prachtig geschreven met een rijk en gevarieerd taalgebruik.
Het is het eerste deel in een serie van vier boeken over het koninkrijk Bayern. Alle vier de delen zijn in het Engels al verschenen onder de titels:
  1. The Goose girl 
  2. Enna Burning. Deze keer is het geen hervertelling maar komt het geheel uit de pen van Shannon Hale 
  3. River Secrets 
  4. Forest Born 
Het is te hopen dat deze delen ook uitgegeven zullen worden want het eerste deel vraagt om meer.

In een sprookjesachtige sfeer wordt een spannend en romantisch verhaal vertelt waarin Young Adults herkenbare emoties en angsten tegenkomen. 
Het verhaal gaat (zoals het toch hoort in een sprookje) over een prinses die alles wat ze kent en lief heeft achter zich moet laten om te trouwen met een buitenlandse prins. Een huwelijk om politieke redenen met een kroonprins over wie niemand iets weet en die ze nog nooit gezien heeft. De 16 jarige prinses Ani staat hier niet om te springen maar kent haar plicht en stemt in met dit huwelijk.
Ani gaat samen met haar hofdame (en beste vriendin) en een escorte om hen te beschermen op een drie maanden durende reis naar haar nieuwe vaderland. Onderweg wordt ze het slachtoffer van een laag en meedogenloos plan waardoor ze moet vluchten voor haar leven. Ani verliest alles wat ze liefheeft: haar vrienden, haar koninklijke kleding en zelfs haar status als prinses.
Ani heeft niets meer en gaat als ganzenhoedster werken vlak bij het paleis waar ze dacht te gaan wonen. Ze moet hard werken en leeft in armoede en treurt om wat ze verloren heeft. Maar dan vind ze tot haar verbazing iets dat veel belangrijker is en ontdekt de kracht van ware vriendschap. Iets wat goed van pas komt wanneer haar leven nog steeds in gevaar blijkt te zijn.
En dan leert ze ook nog een knappe wachter kennen of is hij niet wie hij zegt dat hij is?

Spanning, romantiek en meer verpakt in een prachtig sprookje
Deze hervertelling heeft alles in zich wat je van een sprookje mag verwachten, zoals een prinses met goudblond haar, onrecht, een tikje magie, een vermomde prins en gevaar. Tegelijkertijd is het een modern en reëel verhaal over een onzeker meisje dat uitgroeit tot een zelfbewuste jonge vrouw. Ani is een hoofdpersoon die ondanks dat ze in een sprookjeswereld leeft heeft herkenbaar is. De gevoelens en onzekerheden waar ze mee te maken heeft zijn universeel en tijdloos. Ze staat onder enorme druk van haar ouders en omgeving om aan andermans verwachtingen te voldoen. Ze mag niet zichzelf zijn en moet zich altijd anders voordoen dan ze is. Het ontbreekt haar niet aan geld en comfort maar wel aan acceptatie en liefde en dat doet je meevoelen met dit meisje. Ook omdat ze vriendelijk, vindingrijk en een tikje eigenwijs is.
Wat ze meemaakt leest als een spannend avontuur en laat je regelmatig op het puntje van je stoel zitten omdat het zo spannend. Dit is best opmerkelijk omdat er bij een sprookje meestal een happy end is. Toch sleept het je mee en zorgt het ervoor dat je moeilijk kunt stoppen met lezen.
De romantiek in het boek is beslist geen verrassing maar laat je als lezer toch glimlachen en is gewoon erg leuk om te lezen.
De uitkomst van het verhaal staat eigenlijk bij het begin al vast, maar de reis naar het einde is verrassend en aangenaam.

Boek om nog eens te lezen 
Vanaf de start wordt je het verhaal ingetrokken door de combinatie van een kwetsbaar dapper meisje, een sprookjesachtige omgeving en reëel gevaar. Het is ongelofelijk knap gedaan hoe Shannon Hale een betoverd web weeft in sprookjesstijl met echte herkenbare emoties van een jonge vrouw en hier ook nog spanning en romantiek aan toevoegt. Daarbij wordt het plot ook zo opgebouwd dat de gebeurtenissen elkaar logisch en geloofwaardig opvolgen
Het is naast de magie en de spanning en de romantiek die het verhaal in zich heeft ook mooi om te zien hoe Ani langzaam meer contact zoekt met andere mensen. Net als de manier waarop ze ontdekt wie ze werkelijk is en hoe ze zichzelf kan zijn.
Hierdoor en omdat het boek mooi geschreven is en vlot lees is 'Ganzenmeisje' zeker een boek om nog eens te lezen.


Boekgegevens
Titel:Ganzenmeisje
Auteur:Shannon Hale
Uitgever:Karmijn
Verschenen:Oktober 2015
ISBN:9789492168030

Labels: ,