Recensie: In een donker donker bos - Ruth Ware

Het is nog even wachten tot In een donker donker bos, het (meeslepende) thriller debuut van Ruth Ware verschijnt. In april verschijnt het boek maar een aantal mensen mocht het boek al lezen
Uitgeverij Luitingh-Sijthoff plaatste namelijk een paar weken geleden een winactie waarbij er een vooruitleesexemplaar en een Meet & Greet met Ruth Ware te winnen was.
Ik was een van de winnaars en daar was ik zeer blij mee. Het verslag van de ontmoeting met Ruth Ware (die erg leuk was) komt ook snel op mijn blog.

In een donker donker bos gaat over Nora die volkomen onverwacht wordt uitgenodigd voor het vrijgezellenfeest van Clare, die ze al tien jaar niet heeft gezien. Nora ziet het niet zitten om te gaan want Clare maakt deel uit van een verleden waar ze liever niet aan denkt. Toch gaat ze twijfelen want misschien is dit wel het juiste moment om de geesten uit het verleden voorgoed te begraven. Als blijkt dat haar vriendin Nina ook is uitgenodigd besluit ze te gaan en er het beste van te maken. Al snel nadat ze aankomt in het afgelegen huis waar het feest wordt gegeven beseft ze dat ze niet had moeten komen. Er hangt een gespannen vreemde sfeer tussen de gasten waar ze zich erg onbehagelijk bij voelt.

En dan wordt ze wakker in het ziekenhuis. Er is tijd verstreken waarvan ze zich bijna niets kan herinneren. Nora weet niet wat er gebeurd is of wat ze gedaan heeft.
Er is een moord gepleegd. Op wie? Door wie? En waarom staat er een politieagent voor haar deur?

Heen en terug in de tijd 
Een creepy Engels versje over een donker donker bos en een spannende proloog openen het boek (je nieuwsgierigheid wordt gewekt).
Waarna de hoofdpersoon wakker wordt in het ziekenhuis, haar handen onder het bloed zitten en ze pijn heeft. Na dit korte eerste hoofdstuk springt het verhaal terug in de tijd naar het moment dat Nora de uitnodiging krijgt voor het feest. Uit haar aarzeling wordt het duidelijk dat er toen iets flink mis is gegaan. Maar wat? Ook dat weet je aandacht vast te grijpen.
Op een vaardige manier blijft het verhaal heen en terug in de tijd gaan, zodat de lezer net als Nora beetje bij beetje te weten komt wat er allemaal gebeurd is. Aanwijzingen worden gegeven, vermoedens komen bij je op, maar pas op het einde wordt duidelijk hoe het echt zit.
Ongeveer halverwege speelt het verhaal zich verder in het heden af, Nora (en met haar ook de lezer) weet dat er een moord gepleegd is. Maar wie het slachtoffer is, wie de dader is en hoe het gebeurd is blijft een raadsel. Mogelijkheden genoeg want de personages die op het feest verschijnen hebben allen wel iets aparts.

100 procent leesplezier 
Nora wil wanhopig weten wat er gebeurd is en ze trekt je helemaal mee in haar zoektocht naar antwoorden en vergeten herinneringen. Vol ongeduld sla je de pagina's om omdat je werkelijk ontzettend nieuwsgierig bent. Het is één van die heerlijke boeken waar je helemaal in weg kan zakken. Zeker omdat het boek ook heel vlot en met vaart geschreven is. De uitdrukking Het leest als een trein is voor boeken als dit uitgevonden.
In een donker donker bos is wat mij betreft zeker een aanrader voor een meeslepend verhaal en 100 procent leesplezier. Dat je kunt raden hoe het zit en dat het plot iet wat makkelijk in elkaar zit weegt niet op tegen de onderhoudende en meeslepende manier van schrijven.


Boekgegevens
Titel:In een donker donker bos
Auteur:Ruth Ware
Uitgever:Luitingh - Sijthof
Verschenen:April 2016
ISBN:9789024570768

Labels: ,