Valentijnfestival 2016: Verslag en foto's

Om elf uur vanochtend gingen Jeroen en ik al op pad naar Ermelo waar het Valentijnfestival 2016 gehouden werd. We gingen ruim op tijd weg zodat Jeroen zijn fotoset op kon bouwen. Hij was gevraagd om foto's te maken van mensen die alleen of met één van de auteurs op de foto's wilde tegen een romantische achtergrond. En om dat allemaal neer te zetten had hij wel even tijd nodig.
We hebben hierdoor mee kunnen kijken met de laatste voorbereidingen voor het Valentijnfestival. De muziek was nog aan het inspelen, een lege tafel werd omgebouwd tot boekenwinkeltje, er werd gezocht naar verlengsnoeren en stopcontacten en zo gebeurde er nog veel meer om ons heen.
Je zou het kunnen omschrijven als een gezellige georganiseerde chaos.

En zo was de toon voor de rest van de middag meteen al gezet want het hele gebeuren was feestelijk, sfeervol en gezellig.
Langzaam druppelden er steeds mensen binnen en er klonk een geroezemoes van geklets en enthousiaste begroetingen. Waar ik trouwens ook aan meedeed want ik vond het erg leuk om Facebook vrienden, mede boekliefhebbers en auteurs te zien en te spreken.
Mijn dochter Kelly wilde graag haar boek van Anita Verkerk gesigneerd hebben, dus ik ging op zoek of ik haar kon herkennen van haar Facebook foto. Dat viel nog best tegen maar gelukkig schoot Gerda van Wageningen me te hulp en stelde me voor aan Anita Verkerk. Die het helemaal geen punt vond om het boek te signeren en een leuke boodschap in het boek van Kelly schreef.

Naast gezellig kletsen en elkaar ontmoeten was er nog het een en ander te doen en te zien. Er waren vorige week twee metamorfoses verloot en de winnaars werden nu mooi gekapt en in de make-up gezet. Ook de aanwezigen konden nog kans maken op een metamorfose voor het tweede deel van de middag.
Er waren diverse leuke prijzen waarvoor je mee kon loten waaronder een reuze (en dan bedoel ik echt een reuze) chocolade hart. Aan het einde van de middag werden de prijswinnaars bekend gemaakt.
Er konden (bij Jeroen) foto's gemaakt worden en daar werd veel gebruik van gemaakt. Zo ging Gerda van Wageningen op de foto met een fan die al haar boeken thuis heeft staan.

Ook werden er chocolade harten versierd en dat zag er gezellig (en smakelijk uit), en er kon onder andere een workshop Zentangle tekenen gedaan worden.
Op de achtergrond werd er muziek gespeeld en er waren wat kraampjes.

Om half drie was het tijd voor de officiële prijsuitreiking. Het was dit jaar de tweede keer dat de Valentijnprijs werd uitgereikt. Marjan van den Berg (die vorig jaar een gedeelde eerste plaats had) was gastvrouw en presenteerde op vlotte en vaak grappige manier deze middag.
Ze begon met iedereen welkom te heten namens haarzelf en het Valentijngenootschap, daarna bedankte ze alle lezers omdat die ervoor zorgen dat auteurs blijven schrijven.
Daarna gaf ze aan dat gisteren ook al een bijzondere dag was omdat toen de winnares bekend werd gemaakt. Ze zei genoten te hebben van het verbaasde gezicht van Reina Crispijn toen die hoorde dat ze gewonnen had, hierna klonk een luid gelach in de zaal.

Er werd door haar teruggeblikt op de start van het genootschap en het bestuur werd voorgesteld.
Daarna werden alle genomineerde auteurs genoemd en de wildcard werd bekend gemaakt. Voor de tweede keer was deze voor Suzanne Peters, dit jaar met haar boek Gebroken Glas.


Blind vertrouwen – Elly Koster
De trein van 12:10 – Johanna A. van Archem
Dochter van de sterren – Reina Crispijn
Drijfzand – José Vriens
Voorbij de duisternis – Sandra Berg
Gebroken Glas – Suzanne Peters

Er werden steeds twee auteurs tegelijk geïnterviewd, waarna er dan steeds een leuke onderbreking was.
Marjan van den Berg had alle genomineerde boeken gelezen en vroeg de auteurs op een leuke manier de hemd van het lijf. Gelukkig kregen de auteurs hier meer tijd om wat te zeggen als de 20 seconden die ze gisteren op tv kregen.
Ik zal wat van de antwoorden / opmerkingen hier neerzetten
Als laatste was het tijd om winnares Reina Crispijn in het zonnetje te zetten. De spanning ontbrak omdat de winnaar al bekend was maar het was toch erg leuk om te zien.
De directeur van het CPNB (Eppo van Nispen) reikte de prijs uit en gaf Reina Crispijn op een leuke manier de kans om de bekendmaking van gisteren over te doen. Ze speelde het vrolijk mee en reageerde stralend en ietwat verbaasd dat ze gewonnen had. Het was duidelijk dat ze hier heel erg blij mee was.

Er werden nog bloemen uitgedeeld, Gerda van Wageningen kreeg een grote ballon in hart vorm, mensen werden bedankt en toen was dit gedeelte toch echt afgelopen.
Nog even kon er op de foto gegaan worden of op de Valentijn markt gekeken worden. Ik ben bij het fotograferen blijven zitten.

Voor het signeren van boeken en het ophalen van de Goodybag kon je naar de boekhandel vier deuren verder op. Maar daar ben ik niet meer geweest. Ik was doodmoe en had een erg gezellige leuke dag gehad dus het was tijd om naar huis te gaan.

Labels: