Gelezen: Nodig - Joelle Charbonneau

Van Joelle Charbonneau las ik eerder al met veel plezier De Test trilogie, een spannende Young Adult serie, wat hoge verwachtingen gaf voor NODIG.
De beschrijving van dit Young Adult boek (zie onder aan de pagina) vond ik erg intrigerend klinken en wekte zonder moeite mijn belangstelling.
En die nieuwsgierigheid naar wat er speelde in dat dorp, wat de bedoelingen van NODIG waren en hoe ver jongeren zouden gaan om te krijgen wat ze denken nodig te hebben bleef tijdens het lezen eigenlijk altijd aanwezig. Net als de vraag of Kaylee een nier voor haar geliefde broer zou vinden en welke prijs ze hiervoor moet betalen.

In het begin was het vooral de nieuwsgierigheid die me door liet lezen omdat ik wat moeite had om in het verhaal te komen. De manier van schrijven lijkt in het begin wat hakkerig en het leest niet heel vloeiend. Ook wordt er veel verteld aan de lezer in plaats van dat je het al lezend meebeleefd en ervaart. Hierdoor komt het wat afstandelijk over en kost het moeite om je in te leven in wat Kaylee allemaal overkomt en wat ze al meegemaakt heeft. In de loop van het boek wordt dit steeds beter en het einde is zelf ronduit spannend te noemen, maar het komt wat langzaam op gang.
Een andere reden dat het even duurde voor ik echt meegesleept werd is dat het verhaal vanuit veel personen verteld wordt. Kaylee vertelt het verhaal in de ik vorm en zo leer je haar en de mensen om haar heen langzaam kennen. Een ander deel van het verhaal wordt in de derde persoon verteld en gaat over tieners die in zee gegaan zijn met NODIG. Het is om en om een stuk vanuit Kaylee en steeds een andere tiener. Als lezer begrijp je wel dat al deze verhalen iets met elkaar te maken hebben, maar het verband is verre van zichtbaar. Bovendien houden deze losse verhalen wat minder de aandacht vast.
Tot er meer lijn in het verhaal komt en dezelfde personages terug komen en hun belevenissen en die van Kaylee elkaar beginnen te raken en te beïnvloeden.

De reden waarom Kaylee toch een verzoek indient bij NODIG, ondanks dat ze haar bedenkingen heeft, is goed uitgewerkt en heel begrijpelijk. Ook wordt in de loop van het boek duidelijk hoeveel ze over heeft voor haar broer en hoe haar klasgenoten en omgeving over haar denken. Ze heeft ten onrechte het stempel gekregen van iemand die alles doet om maar aandacht te krijgen. Dit verklaart ook goed waarom ze, behalve van één goede vriend, van niemand steun krijgt als ze NODIG wil ontmaskeren.
Als lezer kom je er achter waarom Kaylee aan NODIG gaat twijfelen en op onderzoek uit gaat én je leest over wat er bij de andere personages gebeurt. Het is dan duidelijk dat er iets behoorlijk mis is en dat er zelfs slachtoffers zijn gevallen.

In het boek wordt de jongeren een aanbod gedaan dat te mooi is om waar te zijn. Toch dienen de meeste tieners een verzoek bij NODIG in. Hun smoezen zijn goed en zouden in het echte leven ook gebruikt kunnen worden. Ze doen het o.a. omdat iedereen het doet, en omdat ze zichzelf ervan overtuigen dat het geen kwaad kan wat ze doen.
Waarom ze doorgaan als de eisen van NODIG steeds hoger worden en er wel degelijk schadelijke gevolgen zijn, komt goed naar voren. Vele redenen komen voorbij zoals angst voor ontdekking, schuldgevoel, ontkenning en je kop in het zand steken. Maar ook hebzucht kan een rol spelen.

Alle lijnen komen steeds meer samen en vormen op het einde een passend verhaal met antwoorden over NODIG en persoonlijke problemen van Kaylee. Een einde met schokkende ontdekkingen en onthullingen.

Hier en daar mist het verhaal iets aan diepgang. Zo zou ik meer willen lezen over de relatie tussen Kaylee en haar moeder. Maar ook over de tieners die wel erg ver gaan om te krijgen wat ze nodig hebben of denken te hebben. Maar het is een verhaal dat je aandacht weet vast te houden.


Boekbeschrijving Karakter uitgevers

Een voor een sluiten de tieners in Nottawa, Wisconsin, zich aan bij het nieuwste en hipste sociale medium, NODIG, en ze moeten daarvoor een vraag beantwoorden: wat heb je nodig? Een nieuwe iPhone? Een backstagekaartje voor een concert? In ruil voor een schijnbaar simpele taak, zal NODIG het verzoek inwilligen. Iedereen doet het. Dus waarom zou jij het niet doen? Kaylee Dunham weet wat ze nodig heeft:– een nier voor haar zieke broer. Ze gelooft niet dat een sociaal netwerk zou kunnen helpen, maar ze heeft niks te verliezen. Of wel? Na haar verzoek te hebben ingediend, realiseert ze zich wat de prijs is die betaald zal moeten worden om haar verzoek in te willigen. De eisen die NODIG aan de gebruikers stelt in ruil voor het in vervulling laten gaan van hun wensen worden steeds hoger, evenals het aantal slachtoffers dat als gevolg ervan valt. Zal Kaylee in staat zijn om het mysterie achter het NODIG-netwerk te ontrafelen en de stekker eruit te trekken voordat het te laat is…?


Boekgegevens
Titel:NODIG
Auteur:Joelle Charbonneau
Uitgever:Karakter
Verschenen:Januari 2016
ISBN:9789045210247

Labels: