Recensie: Gulzige Gierige Hippo - Stuart Trotter

Wanneer je een boek zoekt om voor te lezen en om samen te bekijken met een jong kind is Gulzige Gierige Hippo zeker een aanrader.
Het is een hardcover prentenboek met vrolijke en aansprekende illustraties.

De hoofdpersoon in het boek is een nijlpaard dat Hippo heet en helemaal niet aardig is voor de andere dieren. Eigenlijk is hij best vervelend. Hij wil nooit spelen of delen met andere dieren. Zoals de titel het al zegt is hij een GULZIGE GIERIGE HIPPO. Op een dag gaat hij picknicken in het bos. Hij heeft een volle mand met lekkere dingen bij zich en is van plan om alles zelf op te gaan eten. Hippo kijkt dan ook heel goed om zich heen of hij geen andere dieren ziet want hij is bang dat ze dan mee willen doen met de picknick.

Zonder dat hij het merkt halen de andere dieren een grap met hem uit en stelen stiekem steeds iets uit zijn mand tot er niets meer in zit. Wat zal er gebeuren als Hippo ontdekt dat zijn mand leeg is?

Op de cover is al een klein beetje te zien dat er iets gaat gebeuren met Hippo. Je ziet hem lopen met de picknickmand in zijn handen. Maar ergens in de struiken zie je twee oogjes en in het boek zal blijken van wie die zijn.
Het valt misschien de eerste keer niet eens op maar na het lezen betekent het al voorpret voor het jonge kind dat weet wat er gaat gebeuren. Dit is echt leuk gedaan.
Op de eerste pagina's wordt Hippo voorgesteld en is te lezen en te zien hoe hij zijn picknickmand vol met lekker eten doet. Dan is er een erg sprekende illustratie van Hippo die wat bezorgd naar buiten kijkt. Want hij wil zeker weten dat er niemand te zien is zodat hij niet hoeft te delen.

De volgende pagina's laten Hippo zien terwijl hij vrolijk door het bos wandelt. Hij komt steeds een ander dier tegen waaronder een aap en een leeuw. Iedere keer wordt er aan Hippo gevraagd wat hij in zijn mand heeft en telkens weer antwoordt hij NIETS en probeert de mand achter zijn rug te verstoppen.

Jonge kinderen houden van herhaling zeker als er ook kleine verschillen in zitten. Dit past dus heel goed bij hun interesse. Ook het benoemen van de dieren op de illustraties is iets wat goed past. Dat kan al bij kinderen die te klein zijn om het verhaaltje te volgen.
Maar er gebeurt nog meer in het verhaal en in de illustraties. Steeds wordt er zonder dat Hippo het merkt iets uit de mand gehaald. Dat is erg grappig gedaan en is maar deels weergegeven om het wat spannender te maken of Hippo het gaat merken. Er zijn bijvoorbeeld twee apen armen te zien die vanuit een boom wat uit de mand pakken of een hand vanuit de struiken.

De verbijstering van Hippo als hij wil gaan genieten van zijn picknick is goed in tekst en beeld weergegeven. Net als de laatste pagina waar hij samen met alle andere dieren van al het lekkers aan het smullen is. Dit ziet er gezellig uit en geeft de boodschap mee dat er niets mis is met samen delen. Op een grappige en eenvoudige manier wordt dit verteld en het geeft een goed aanknopingspunt om samen wat te kletsen tijdens het voorlezen.

Het zijn mooie vrolijke illustraties die het verhaal goed weergeven en de jonge "lezer" vast weten te vermaken. De tekst is eenvoudig en vertelt kort en krachtig het verhaal.


Boekgegevens
Titel:Gulzige Gierige Hippo
Auteur:Stuart Trotter
Uitgever:Aerial
Verschenen:2016
ISBN:9789402601138

Labels: ,