Gelezen: Ondergronds - Drew Chapman

Sommige boeken vragen er gewoon om om besproken te worden. Ze zijn te goed om niets over te zeggen. Dat gebeurde mij met Ondergronds - De onzichtbare oorlog 1 van Drew Chapman. Voor uitgeverij Karakter ga ik namelijk het tweede deel van deze serie lezen en recenseren en deel 1 wilde ik lezen als voorbereiding, zonder er verder iets mee te doen.
Maar ik ben zo enthousiast dat ik er toch een klein stukje over wil schrijven. (Tekst achterflap staat onderaan het verslag)

Amerika is in een oorlog beland, een onzichtbare oorlog zoals ze bij het leger en Defensie nog nooit hebben mee gemaakt. Ze hebben Garrett Reilly nodig om een team te vormen dat deze oorlog voor ze kan winnen.
Garrett is degene die ontdekt heeft dat Amerika aangevallen werd en ze willen hem inlijven omdat hij patronen kan zien die niemand anders ziet. Omdat hij "out of the box" denkt en niet aan groepsdenken doet, wat er bij het leger juist wel ingeprent wordt. Het kost moeite om hem zover te krijgen want hij heeft een hekel aan het leger en aan mensen die hem vertellen wat hij moet doen. Dit levert een aantal pittige en ook vermakelijke gesprekken en ontmoetingen op.

Hoe Garrett toch overstag gaat en hoe zijn kennismaking met zijn team en het leger verloopt wordt overtuigend en levendig verteld.
Hij is een karakter waar je als lezer door geboeid raakt. Hij is briljant, irritant, heeft een grote mond en een kort lontje. Maar heeft zeker ook zijn sterke en zachtere kanten die je heel langzaam naar voren ziet komen. Zijn botte en soms lompe gedrag weet echter wel reacties op te roepen tijdens het lezen. Variƫrend van verbazing, begrip of geamuseerdheid.
In de loop van het verhaal gebeurt er heel veel in het leven van Garrett en hij groeit daarin echt mee. De man aan het einde van het boek is erg veranderd t.o.v. de jonge knul aan de start.
Ook de andere personages komen goed naar voren en zijn leuk en boeiend.

Het verhaal heeft spanning op verschillende manieren. Van directe levensbedreigingen tot subtiele onderhuidse spanning en de kans op een oorlog tussen Amerika en China. Maar ook de spanningen op de werkvloer en in de onderlinge relaties is goed te voelen.
Er is veel informatie, er wordt van perspectief gewisseld en je moet je aandacht er soms wel bij houden. Toch leest het heel prettig en is het verhaal prima te volgen.

Het boek begint met twee belangrijke hoofdlijnen die aan het einde van het boek mooi samen komen.
In China lees je over Mei Hu die in opstand komt.
In Amerika lees je over het team van Garrett en hoe ze de aanslagen van China proberen te voorkomen. En de tegenwerking die ze nota bene intern hierbij krijgen.
De verhalen worden goed uitgewerkt, weten te verrassen en kunnen zonde moeite je aandacht van het begin tot het einde vasthouden.
Het is een mix van politiek, een digitale oorlog, mensenrechten, interne machtsstrijd, geheime agenten en mensen in alle soorten en maten. Emotie, spanning, eer, gewetensvragen, loyaliteit, verraad, liefde en gevaar.
Het zit allemaal in een goede mix in "ondergronds" terwijl op de achtergrond een vernietigende oorlog steeds dichterbij komt.

Kortom
De gebeurtenissen in deze onzichtbare oorlog zijn eng en zouden zo echt kunnen gebeuren. De interactie tussen de teamleden is levendig en zorgt ervoor dat je meer over deze mensen wil lezen. Garrett is een boeiend en heerlijk eigengereid personage om over te lezen. De personages zouden zo uit een top tv-serie kunnen komen.
Er zijn veel lijnen waarvan duidelijk is dat er onderling verband moet zijn maar als lezer zie je dit nog niet zodat je steeds verder wil lezen.
Ook zijn er serieuze en gedegen onderzoeken en boeiende vraagstukken in het verhaal verwerkt.
En het leest ook nog eens heel prettig

Absoluut een aanrader


Tekst achterflap
Tussen de beurscijfers die continu omhoogschieten en dan weer zakken, blijkt een angstwekkende waarheid besloten te zitten: Amerika ligt onder vuur. De regering, de economie en de hele Amerikaanse samenleving zijn het doelwit van een meedogenloze vijand. ... alleen niemand weet het. Behalve 1 man.

Garrett Reilly heeft een feilloos oog voor cijfers. Hij ziet patronen en reeksen die niemand anders ziet, en dankzij die unieke gave is zijn ster rijzende op Wall Street. Maar als hij in de gaten krijgt dat er 200 miljard aan Amerikaanse staatsobligaties te koop worden aangeboden tegen spotprijzen, maakt zijn talent hem de meest gezochte man ter wereld.

Het Amerikaanse leger wil Reilly beschermen en inlijven vanwege zijn bijzondere kwaliteiten. Ze verzamelen een team van whizzkids en hackers om hem heen om te helpen in een onzichtbare oorlog, die wordt gestreden op het duistere slagveld van de cybernetica en waar economisch, psychologisch, maar ook fysiek geweld niet geschuwd wordt.

Reilly en zijn team ontdekken dat China achter de aanvallen zit en de oorlogsdreiging stijgt al snel naar een kritiek punt. Maar om een mogelijke allesverwoestende aanval tegen te kunnen houden, is het essentieel om er achter te komen wat het doel ervan is. Als ze daarin gedwarsboomd worden hebben ze geen andere keuze dan ondergronds te gaan.
Reilly en zijn team proberen, terwijl de politie, geheime agenten en een terroristencel hen proberen op te sporen, hun missie alsnog tot een goed einde te brengen. Maar hebben ze genoeg tijd om de wereld voor de ondergang te behoeden?


Boekgegevens
Titel:Ondergronds (De onzichtbare oorlog 1)
Auteur:Drew Chapman
Uitgever:Karakter
Verschenen:Februari 2016
ISBN:9789045210940

Labels: