Recensie: Nachtblauw - Simone van der Vlugt

Nachtblauw is een historische roman waarin auteur Simone van der Vlucht op vaardige wijze feiten en fictie mengt tot een mooi persoonlijk verhaal.
In haar nawoord vertelt ze iets over de historische achtergronden van Nachtblauw. Hierbij geeft ze ook aan welke personages verzonnen zijn en welke historische figuren. Er staan geen spoilers bij dus het maakt niet uit of je het al voor Nachtblauw wil lezen.

Een fascinerende mix van geschiedenis en fictie. 
Het verhaal speelt zich af in diverse plaatsen in Nederland tijdens de Gouden eeuw. In het boek wordt de ontstaansgeschiedenis van Delfts blauw verteld door de ogen van hoofdpersoon Catrijn die het van dichtbij mee maakt.
Catrijn is een jonge weduwe die na de dood van haar man het dorp waar ze woont wil verlaten. Niet alleen omdat er over haar geroddeld wordt maar ze wil naar de grote stad om daar een leven op te bouwen. Catrijn gaat als huishoudster werken bij een rijke familie. Dit is niet haar droombaan want de ware passie van Catrijn ligt bij schilderen, maar dat lijkt niet voor haar weggelegd te zijn. Als huishoudster moet ze hard werken maar al snel blijkt er een groot voordeel aan deze baan te zitten. De vrouw des huizes is een fanatieke amateur schilder en betrekt Catrijn hierbij. Ze mag zelfs aanwezig zijn bij de schilderlessen.
Wanneer er iemand uit haar verleden opduikt en nare geheimen over haar dreigt te onthullen vlucht ze weg. Ze vindt werk in een plateelfabriek in Delft en hier kan ze haar schildertalent verder ontwikkelen.
Vanaf dat moment gebeurt er heel veel in haar leven. Zo raakt ze nauw betrokken bij het bedrijf waarvoor ze werkt, duikt haar verleden toch weer op en moet ze op persoonlijk gebied een zware keuze maken. En dat terwijl er in de stad waar ze woont ook nog andere gevaren op de loer liggen.

Historie en een dappere fictieve vrouw
Het verhaal start vlak na de begrafenis van de man van Catrijn, waarbij direct duidelijk wordt dat dit geen gelukkig huwelijk was. Op knappe wijze weet Simone van der Vlucht met weinig woorden een sprekend beeld neer te zetten van het leven van Catrijn.
Het verhaal wordt in de ik vorm verteld door Catrijn. Ze vertelt het in de tegenwoordige tijd zodat je als lezer met haar meekijkt en het met haar mee beleeft. De manier van schrijven is vlot zodat je als het ware door het boek heen vliegt. Het is filmisch en roept in je hoofd de sfeer en de beelden op die bij het verhaal horen, de sfeer van de Gouden eeuw kun je voelen tijdens het lezen.
De tijdgeest wordt zo subtiel met het verhaal verweven dat het lijkt alsof het nu gebeurt en je erbij bent. Bekende historische plaatsen en persoonlijkheden komen voorbij door de ogen van Catrijn, die er heel anders naar kijkt dan wij nu. Wat voor ons geschiedenis is, is voor haar nieuw en opwindend waardoor het ook voor de lezer tot leven komt.

Catrijn is een vrouw met dromen en ambities en tegelijkertijd praktisch en nuchter waardoor ze zich prima weet te redden. Maar deze dromen onderscheiden haar en maken haar interessant om over te lezen. Ze moet bijna stiekem aan haar schilderstalent werken terwijl ze ook een zware baan heeft en als (werkende) vrouw in die tijd veel minder rechten heeft. Catrijn is een vrouw die naast kracht, doorzettingsvermogen en talent ook een duister geheim heeft. Een geheim dat haar blijft achter volgen en waarvan je als lezer merkt dat ze er mee worstelt.
Zo nu en dan had ik hierbij wel wat meer emotie willen zien en nog meer willen lezen over haar innerlijke gedachten. Geen heel groot gemis maar wel jammer.
Wat ik ook mooi en heel reƫel beschreven vond is hoe Catrijn ervaart dat er verschillende vormen van liefde zijn. En hoe ze omgaat met het nuchtere feit dat een huwelijk niet per se samen hoeft te gaan met liefde.
Ze is zo neergezet dat ze tijdens het lezen voor je verandert van fictief figuur in een vrouw van vlees en bloed.

Zoveel in 1 boek van slechts 315 pagina's
Het is knap hoeveel er gebeurt in het verhaal en wat er allemaal verteld wordt. Het levensverhaal van Catrijn met haar dromen, relaties en werk. Met de gelukkige en trieste momenten in haar leven en met het verleden dat haar achtervolgt. Hierbij komt ook heel subtiel het geloof dat zo belangrijk was aan bod.
Bekende kunstenaars als Rembrandt hebben een rol in het boek. Ook de gilden, koetsen, de VOC schepen en allerlei historische elementen zijn aanwezig. Ondertussen krijg je als lezer ook mee hoe het Delfts blauw ontstaan is en hoe het er aan toe ging in een plateelfabriek.
Naast al deze onderwerpen wordt de donderslag van 1654 beschreven die de binnenstad van Delft in puin legde. En in de tijd van Catrijn heerste ook De Pest waarover een indringend en heftig beeld wordt gegeven.

En, doordat het taalgebruik beeldend en krachtig is en historie en persoonlijk verhaal subtiel met elkaar verweven zijn, in slechts 315 pagina's!


Boekgegevens
Titel:Nachtblauw
Auteur:Simone van der Vlugt
Uitgever:Ambo Anthos
Verschenen:Februari 2016
ISBN:9789026334061

Labels: ,