Recensie: Schrijven kreng!

In augustus 2014 interviewde ik samen met mijn dochter Kelly Lisette Jonkman. Aan het einde van ons gesprek vertelde Lisette dat ze bezig was met het schrijven van haar vierde boek Schrijven kreng!.
Over dit boek zei Lisette: "Het is een non-fictie boek over schrijven. Voor mensen die graag een boek willen schrijven. Het wordt erg leuk en heeft opdrachten en anekdotes en ja ook humor!".

Schrijven kreng! is een absolute aanrader. Het is een perfecte mix van leesplezier en vakkundige tips om te schrijven.
Zowel Kelly als ik waren hierdoor erg nieuwsgierig geworden naar het boek. In november 2014 was het zo ver en werd Schrijven kreng! gepresenteerd. Wij waren er bij en gingen beiden met een gesigneerd exemplaar naar huis.
Deze moeder en haar dochter doken in het boek en kwamen tot dezelfde conclusie, namelijk dat Lisette niets teveel beloofd had. Ze heeft een geweldig boek geschreven ! Hoezo generatiekloof ?Het boek leest lekker, heeft goede tips en nuttige opdrachten en zorgt voor veel leesplezier.
Schrijven kreng! heeft bovendien een originele en aantrekkelijke vormgeving. Aan de binnenkant staan foto's en tekeningen en er wordt met verschillende lettertypes en kleuren gewerkt.


Kelly ontdekte al snel dat op pagina 51 een foto van ons interview staat, wat we natuurlijk erg leuk vonden.
Deze vormgeving klinkt misschien chaotisch maar dat is het zeker niet. Door de duidelijke inhoudsopgave en inleiding hou je prima het overzicht vast. Een voordeel van deze opzet is dat het boek ook heel leuk is om door te bladeren en af en toe een stukje te lezen.

Op de achterzijde van het boek staat:

Lisette Jonkman (1988) is auteur van de romans Glazuur, Verkikkerd en Verslingerd. Toen ze begon met schrijven wenste ze vurig dat er een boek vol tips bestond speciaal voor haar eigen genre. Met vallen en opstaan leerde ze de ins en outs van een goed verhaal, feedback verwerken, het inzetten van social media en nog veel meer. In Schrijven kreng! helpt ze je op haar eigen humoristische wijze naar de volgende fase van je schrijfproject.

Wat Kelly en mij betreft is dit een must-read voor iedereen die wil schrijven. Maar ook voor de fans van de boeken van Lisette Jonkman. Of voor iedereen die geïnteresseerd is in hoe een boek tot stand komt. Ook voor bloggers die recensies schrijven vinden we het een nuttig boek. Maar het is naast interessant ook een heel grappig en vrolijk boek voor eigenlijk iedereen die van lezen houdt. Het is dus niet een must read voor..., maar een must read.

Waarom we zo enthousiast zijn?
Om alle redenen die hierboven al genoemd zijn en om de geheel eigen en unieke wijze waarop dit boek geschreven is.
Maar ook omdat het heel laagdrempelig is en Lisette door het hele boek heen duidelijk maakt dat het tips zijn en geen regels. Tips waar je wat aan hebt of die gewoon interessant zijn om te lezen, maar die gelukkig nooit voelen als een leerboek of een verplichting. Het voelt goed tijdens het lezen. Er is geen wijzend vingertje en Lisette betuttelt de lezer niet. Tegelijkertijd weet ze duidelijk te maken dat ze weet waar ze het over heeft. Een perfecte mix.
Iedereen kan zelf uit het boek halen wat hij of zij wil en al dan niet de opdrachten doen of iets doen met de vele tips.
Lisette weet de lezer een optimistisch gevoel mee te geven. Als ik schrijfambities had of twijfelde of ik kon schrijven dan had dit boek me over die zware streep getrokken. Al zou ik dat "rotboek" (om in de stijl te blijven ) alleen al voor mezelf schrijven.

Kortom gezegd is Schrijven kreng! een absolute aanrader. Het is een perfecte mix van leesplezier en vakkundige tips om te schrijven.


Boekgegevens
Titel:Schrijven Kreng!
Auteur:Lisette Jonkman
Uitgever:Luitingh- Sijthoff
Verschenen:November 2014
ISBN:9789021809823

Labels: ,