Blogtour / recensie: Meisje vermist - Tess Gerritsen

Toen ik door Overamstel uitgevers gevraagd werd om mee te doen aan de blogtour van Meisje vermist van Tess Gerritsen was ik direct enthousiast. Hoewel ik van haar boeken nog niets gelezen heb, ben ik een grote fan van de serie Rizzoli & Isles die gebaseerd is op haar boeken.

Bovendien ben ik vorig jaar, op de avond van het spannende boek 2014, bij een interview met deze auteur geweest. Ik was zeer onder de indruk van haar open en prettige manier van spreken. En geboeid door wat ze over het schrijven van haar boeken vertelde. Nog een reden voor mij om dit boek te willen lezen.

Voor het lezen en recenseren had ik het papieren boek opgestuurd gekregen. De prachtige cover sprak me direct aan en daar kon ik iedere keer als ik het boek oppakte weer van genieten. Dat is toch wel iets extra's wat ik bij het lezen van e-books mis.

Meisje vermist is geen recent boek van Tess Gerritsen. In 1994 werd het voor het eerst uitgebracht onder de titel Peggy Sue got murdered. Het is nu opnieuw verschenen onder de titel Girl missing en vertaald in het Nederlands door uitgeverij The house of Books.
Tess Gerritsen schreef dit boek vlak voordat ze wereldwijd doorbrak met haar Rizzoli & Isles thrillers.
In het nawoord van het boek vertelt de auteur dat ze haar carrière begonnen is als schrijver van romantische detectives. Ze heeft 9 van dit soort romans geschreven en merkte dat het thrillerelement langzaam maar zeker de overhand kreeg. Ongemerkt was ze zich al aan het ontwikkelen tot misdaadauteur. Ze beschouwt Meisje vermist als haar overbruggingsboek.
Het is nog steeds een romantisch verhaal, maar ook een misdaadroman. Met in de hoofdrol een vrouwelijke forensisch patholoog die de oorzaak van een reeks mysterieuze sterfgevallen probeert te vinden.

Deze hoofdrol is weggelegd voor de sympathieke en bekwame forensisch arts Kim Novak. In Meisje vermist krijgt ze binnen 24 uur de lichamen van twee jonge vrouwen op haar onderzoektafel. Op het eerste gezicht lijken het gevallen van overdosis die niets met elkaar te maken hebben. Maar Kat vermoedt dat er iets niet klopt en dat er meer slachtoffers zullen vallen. Ze probeert tevergeefs haar baas voor de zaak te interesseren. Wanneer er niet naar haar geluisterd wordt gaat ze zelf op onderzoek en zet hiermee zowel haar baan en haar leven op het spel.
Tijdens haar onderzoek stuit ze steeds op het farmaceutische bedrijf Cygnus en de eigenaar Adam Quantrell. Kat voelt zich aangetrokken tot de knappe en charmante Adam, maar hij is ook een belangrijke verdachte in haar onderzoek.

Meisje vermist is een goede mix van romantiek en spanning met een sympathiek en sterk hoofdpersonage
Tess Gerritsen heeft een heerlijke mix gevonden tussen romantiek en spanning. Het verhaal is dan ook niet echt een thriller maar meer een spannende roman.
De ontluikende liefde tussen Kat en Adam en de problemen die daar uit voortkomen zijn redelijk voorspelbaar. Maar leuk en onderhoudend uitgewerkt, zodat je geniet van het lezen. Hun confrontaties en gesprekken zijn levendig en brengen regelmatig een glimlach op je gezicht. Dat Kat om persoonlijke redenen niet zit te wachten op een man in haar leven wordt goed uitgewerkt in het boek. Kat blijkt in haar leven veel tegenslagen te hebben gehad en heeft zich desondanks (of juist daardoor) ontwikkeld tot een sterke vrouw waar je graag over leest. Het is dan ook begrijpelijk dat ze wegloopt voor haar gevoelens voor Adam. Zeker omdat hij ook nog eens steenrijk is, belachelijk knap en een verdachte in de moordzaken.
De moordzaken en haar onderzoek zorgen voor wat spanning en nieuwsgierigheid in het verhaal. Wat is er aan de hand, en heeft het bedrijf van Adam hier iets mee te maken? Waarom wordt haar onderzoek tegengewerkt en wie zit daar achter?
Het is niet zenuwslopend spannend en ook geen gecompliceerde zaak maar het weet wel van het begin tot het einde je aandacht vast te houden. In het laatste stuk zit meer actie en spanning waardoor je snel door wil lezen.

Een andere reden dat je graag doorleest is de vlotte en aangename schrijfstijl. In het begin hier en daar wat erg uitgebreid, onder andere als ze met haar onderzoek op de lichamen bezig is, maar het stoort niet.
Het verhaal wordt afwisselend verteld vanuit het perspectief van Kat en Adam. Hierbij wordt op vaardige wijze vermeden om bij Adam aanwijzingen te vinden over zijn bedoelingen. Als lezer weet je net zo min als Kat of hij nu wel of niet te vertrouwen is.


Meer gegevens over het boek en bestelmogelijkheden zijn hier op deze site te vinden


Boekgegevens
Titel:Meisje vermist
Auteur:Tess Gerritsen
Uitgever:The house of Books
Verschenen:mei 2015
ISBN:9789044346299

Labels: , ,